Vangrieken wordt burgemeester met kortste ambtstermijn ooit in de stad

Burgemeesterssjerp wisselt drie keer van schouder

Burgemeesterssjerp wisselt drie keer van schouder

Schepen Johnny Vangrieken wordt binnenkort ook burgemeester. Foto: els

Sint-Truiden -

In nauwelijks één maand - van 3 december tot 2 januari - zullen drie burgemeesters aan het hoofd van de stad Sint-Truiden hebben gestaan.

Schepen Johnny Vangrieken (SP.A) volgt op 3 december zijn partijgenoot burgemeester Ludwig Vandenhove op, die dan als gedeputeerde geïnstalleerd wordt. Tot 2 januari blijft Vangrieken burgemeester, daarna neemt de nieuw verkozen burgemeester Veerle Heeren (CD&V) de sjerp over. Vangrieken wordt burgemeester voor vier weken.

Record

‘Wellicht is dit een record en een beleid zit er niet meer in, maar ik krijg zo wel een plaatsje in de rij van Truiense burgemeesters', lacht hij. Zijn voorgangers, Vandenhove en Jef Cleeren (CD&V) waren telkens burgemeester voor drie legislaturen. Met vier weken wordt Vangrieken de burgemeester met de kortste ambtstermijn ooit in de stad Sint-Truiden. De SP.A heeft overigens twee records in huis. Vandenhove was met een termijn van 18 jaar het langst burgemeester, net iets langer dan Cleeren, die door herverkiezingen geen volle drie termijnen aan de macht was. Johnny Vangrieken trad in 1988 samen met Vandenhove in de politiek. Hij was zes jaar gemeenteraadslid in de oppositie en werd nadien gedurende 18 jaar schepen. Vangrieken was een trouwe partijgenoot en steunde de burgemeester onvoorwaardelijk. ‘Toen we de eerste keer aan de verkiezingen deelnamen, behaalden we ongeveer hetzelfde aantal stemmen. Ik liet Vandenhove voorgaan als fractieleider en bleef liever wat in de schaduw', zegt Vangrieken, die nu toch even mag proeven van het burgemeesterschap.

Tegelijk met zijn aftreden als burgemeester gaat de 61-jarige Vangrieken met pensioen. De nieuwe burgemeester werkte gedurende 40 jaar bij De Voorzorg. Vangrieken blijft de komende legislatuur gemeenteraadslid in de oppositie.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio