Drietal snijdt zonder reden mond over

‘Hopelijk blijf ik niet voor altijd getekend'

‘Hopelijk blijf ik niet voor altijd getekend'

Wout D. voelt zich nu zelfs angstig in zijn eigen wijk. Foto: mas

Wilrijk -

Het zinloos geweld in Antwerpen blijft toenemen. Aan een voetbalpleintje in Wilrijk sneden drie jongeren de mondhoek van Wout D. (18) over. 'Eén van hen haalde zomaar een mes boven. Daarna volgde een helse pijn', herinnert de tiener zich.

De gruwelijke feiten gebeurden vrijdagavond aan het voetbalveldje in de Overwinningsstraat. Wout D. had net een sigaret gerookt op een bankje en wilde huiswaarts keren. Uit het niets kwamen drie allochtone jongeren hem tegemoet op het voetpad. ‘Plots blokkeerden ze de weg. Ik wilde me niet laten doen en probeerde gewoon door te wandelen', vertelt Wout. Maar het drietal was op zoek naar een confrontatie. Dat hun slachtoffer geen angst toonde, schoot in het verkeerde keelgat. ‘Wij zijn wel Marokkanen, hé', snauwden ze hem toe. Wout bleef kalm. ‘Wat maakt dat mij nu uit', repliceerde hij.

Opnieuw bleek dat niet de reactie waar zijn belagers op hoopten. Plots stak de grootste van hen een mes in Wouts mond en sneed zijn mondhoek open. Zijn geld en gsm lieten ze ongemoeid. ‘Eerst voelde ik een helse pijn in mijn aangezicht. Daarna moest ik nog een klap incasseren. Wellicht is er ook nog een schermutseling geweest, want ik was mijn beide schoenen kwijt. Eén daarvan heb ik daags nadien teruggevonden aan het veldje. Mijn waardevolle spullen zaten nog gewoon in mijn zakken.'

De toegetakelde Wout kon nog net zijn broer alarmeren. Zijn moeder Helena vergezelde haar zoon naar het ziekenhuis. ‘Eerst was ik boos op hem. Omdat hij geen samenhangende uitleg kon geven, dacht ik dat hij dronken was', getuigt ze. Zowel langs de binnenkant als de buitenkant van de mond brachten de dokters verschillende hechtingen aan. ‘Hopelijk ben ik niet voor de rest van mijn leven getekend', reageert Wout. Waarom hij geviseerd werd, is voor de tiener nog steeds een raadsel. ‘Ik gedroeg me heel gewoon en dacht dat het wel bij dreigementen zou blijven. Toch hebben ze me zonder reden aangepakt. Dat maakt me erg boos.'

Wout is sinds de aanval erg onrustig. Omdat de feiten vlakbij zijn ouderlijk huis gebeurden, voelt hij zich zelfs onveilig in zijn eigen wijk. ‘Toen zaterdag enkele jongeren voor onze woning passeerden, veerde hij angstig recht', vertelt mama Helena.

Bewustwording

Het gerecht neemt de feiten ernstig, maar kon nog geen verdachten in kaart brengen. Mogelijk kan Wout zijn aanvallers nog herkennen op foto's. ‘Ik zou er veel geld voor over hebben om de daders te vatten. Maar nog veel belangrijker is dat een bewustwording ontstaat rond dit probleem', hoopt mama Helena.

Intussen wordt het probleem van zinloos geweld in Antwerpen alsmaar groter. Op een maand tijd ondergingen onder meer Berten V. (30) uit Edegem, Glenn S. (29) uit Ekeren en Bart D. (45) uit Deurne al hetzelfde lot. Allen werden ze zonder aanwijsbare reden afgetroefd.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio