Sven Nys start antibioticakuur en schrapt training om niet ziek te worden

Sven Nys start antibioticakuur en schrapt training om niet ziek te worden

Foto: PHOTOPRESS.BE

Sven Nys is een antibioticakuur begonnen na enkele dagen last aan stem en keel, een teken van vermoeidheid. Met ook een dag platte rust hoopt de Belgische kampioen gezond te blijven voor het belangrijke weekend met de Wereldbeker van Koksijde en de Superprestige van Gieten.

Sven Nys mag op zijn 36ste het veldrijden domineren, hij blijft ook maar een mens. Sinds de GP van Hasselt afgelopen zaterdag heeft hij vooral 's morgens last van keel en stem. Een teken van vermoeidheid na een drukke week in Zwitserland, waar hij tussen twee crossweekends op de hoofdzetel van de UCI drie dagen lang de belangen van het veldrijden ging verdedigen in de Atletencommissie. Zijn coach Paul Van den Bosch had erop aangedrongen niet te gaan, maar Sven Nys vond het belangrijk dat hij zijn sport een stem zou geven.

De concurrentie hoeft zich nog geen illusies te maken. Nys is bij de pinken en gelooft dat hij de sluimerende ziekte tijdig uit zijn lichaam krijgt voor het belangrijke weekend met zaterdag de Wereldbeker van Koksijde en zondag de Superprestige van Gieten. Hij bouwde gisteren een rustdag in en is een antibioticakuur begonnen.

‘Als je maar één keer om de twee, drie jaar antibiotica neemt, werkt dat effectief', aldus Nys. ‘Ik ken mijn lichaam heel goed en voel meestal twee, drie dagen op voorhand dat ik ziek dreig te worden. Dan kun je voorzorgsmaatregelen nemen. Die antibioticakuur is er één van, maar ook het drinken van warme thee, extra vitamine C nemen, binnen blijven, op de voeding letten en rust nemen. Ik heb vandaag (gisteren, nvdr.) enkel stabiliteitsoefeningen gedaan. Als ik buiten was gaan rijden, dan had ik mijn tere plek blootgesteld aan de koude. Dat zou geen goed idee geweest zijn.'

Vandaag twee trainingen op het programma

Vandaag is een cruciale dag voor Nys. 's Ochtends heeft hij een training in het bos gepland, 's namiddags traint hij op de weg. Als hij die trainingen goed verteert, zit het snor voor komend weekend. Nys scoorde afgelopen weekend twee op twee in Hasselt en Asper-Gavere, maar had toen al last.

‘Het is gewoon de vermoeidheid van vorige week die opspeelt. Na Hamme-Zogge ben ik meteen het vliegtuig opgestapt naar Zwitserland om er drie dagen te vergaderen en tussendoor wat te fietsen. Ik heb er absoluut te weinig gerust. Na Hasselt voelde ik dat ik te ver was gegaan. Maandag begon ik zelfs te hoesten en pijn te krijgen aan mijn luchtwegen. Gelukkig ken ik mijn lichaam heel goed. Al valt er niets aan te doen als ik echt zwaar ziek word. Maar ik heb er vertrouwen in dat ik er volgend weekend weer zal staan. Morgen (vandaag, nvdr.) weet ik meer.'

Niels Albert kende een minder weekend en klaagde over een ‘lui gevoel'. Maandag zat de wereldkampioen echter alweer probleemloos op de fiets.

Corrigeer