Ketamine als drug aan opmars bezig

Verdovingsmiddel voor paarden steeds vaker gebruikt als drug

Verdovingsmiddel voor paarden steeds vaker gebruikt als drug

Foto: EPA

Ketamine, oorspronkelijk een verdovingsmiddel voor paarden, wordt steeds populairder als drug. Veel gebruikers ruilen hun dure lijntjes coke voor goedkoper spul zoals ketamine en het vloeibare GHB. Daarvoor waarschuwde toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) dinsdag in De Morgen.

Ketamine was oorspronkelijk een verdovingsmiddel voor paarden: het neemt pijnprikkels weg, maar de ‘patiënt' blijft bij bewustzijn. Door de economische crisis doet het product echter zijn intrede in het drugsmilieu, onder het alias ‘Special-K' of ‘Karel'. Junks slikken het product om een roes te beleven. Het product zit in flesjes van 10 milliliter en wordt gemengd met frisdrank of rechtstreeks in het lichaam gespoten. Sommige gebruikers koken de vloeistof uit tot er een kristallijn poeder overblijft dat ze kunnen opsnuiven. Een trip kan twee tot vier uur duren: de gebruiker wordt dromerig en de verzwakking van lichamelijke prikkels zorgt ervoor dat de gebruiker meer in muziek kan opgaan.

Voorlopig is ketamine nog niet bijzonder populair als partydrug, maar de opmars is wel duidelijk. Een flesje kost normaal enkele tientallen euro's, terwijl één gram cocaïne al gauw tot 60 euro kost. Door de crisis is het voor druggebruikers dan ook de ideale ‘goedkope' drug geworden.

Een levensgevaarlijke evolutie, vindt toxicoloog Jan Tytgat van de KULeuven. ‘Mensen lijken totaal niet te weten wat ketamine met je doet. Er zijn voorlopig weinig overdosissen, maar ik ben ongerust. Van ketamine ga je hallucineren en het product kan ook ellendige neveneffecten hebben, zoals bijna-doodervaringen. Bovendien kan je na gebruik voor de rest van je leven psychotisch of paranoïde worden', aldus Tytgat.

Ook crystal meth wordt tegenwoordig wel eens gesignaleerd in ons land. De drug, wijdverspreid in de Verenigde Staten, heeft een zeer verslavende en verwoestende reputatie. Cocaïne boet dan weer in aan populariteit wegens te duur.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees