Evenement van Kempens Karakter herhaald wegens groot succes

Nacht van het Kempens Erfgoed in 9 gemeenten

Nacht van het Kempens Erfgoed in 9 gemeenten

In het radiomuseum van Olen komen Christophe Lambrecht en Chantal De Meutter langs.

Olen/Lier/Berlaar/Nijlen/Lille/Herentals -

In 9 steden en gemeenten vindt vrijdagavond de tweede Nacht van het Kempens Erfgoed plaats. Op het programma staan diverse activiteiten.

De Nacht van het Kempens Erfgoed is een initiatief van Erfgoedcel Kempens Karakter. Deze erfgoedvereniging is sinds 2009 actief in Berlaar, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lier, Lille, Olen, Nijlen en Vorselaar. Vrijdag 23 november kan je tussen 19 en 23 uur in die gemeenten gratis aan diverse activiteiten deelnemen, die worden georganiseerd door de plaatselijke verenigingen. ‘Vorig jaar vond de Nacht van het Kempens Erfgoed voor de eerste keer plaats. Door het succes van die editie besloten we het evenement dit jaar te herhalen. In tegenstelling tot de erfgoeddag hebben we geen centraal thema, maar kan elke gemeente zelf kiezen wat ze op het programma zetten', verduidelijkt Lieve De Saedeleer van Erfgoedcel Kempens Karakter.

De nadruk ligt op immaterieel erfgoed. ‘Erfgoed is meer dan gebouwen en monumenten. Daarom leggen we meer de focus op onder meer cultureel en culinair erfgoed. De bedoeling is dat de bezoekers een boeiende avond kunnen beleven', zegt De Saedeleer. Het programma is dan ook heel divers. Zo kan je in Berlaar, Herenthout en Lier oude filmpjes bekijken. In Lille kan je een tocht maken langs de bestaande en voormalige cafés.

Tussendoor word je getrakteerd op anekdotes en aanvullende info.

In Olen en Lier zijn bekende Vlamingen bij de activiteiten betrokken. ‘In het radiomuseum van Olen praten Christophe Lambrecht van Studio Brussel en Chantal De Meutter van Radio 2 over radio maken nu en vroeger. In Lier vertelt acteur Pol Goossen met passie over de Lierse reuzentrein. Je kan ook in het Timmermans-Opzomerhuis de reuzen in vol ornaat bewonderen. Ook is er veel aandacht voor culinair erfgoed. In Berlaar vindt een bakavond plaats bij Den Ovenbuur.

Voor grootmoeder's streekgerechten kan je terecht in Herentals of in Nijlen.

In Vorselaar kan je deelnemen aan een toffe wandeling met een zoektocht langs de nieuwe verklarende straatnaamborden. En dat zijn maar enkele van de vele activiteiten die de verschillende gemeenten in petto hebben', vertelt De Saedeleer.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio