Exclusieve enquête: Wat denkt u van het rekenwerk van Elio Di Rupo?

Vlaming kraakt begroting maar harder werken of inleveren wil hij niet

Vlaming kraakt begroting maar harder werken of inleveren wil hij niet

Foto: BELGA

De regering heeft geen punten gescoord bij de bevolking met haar begroting. Eén Vlaming op de twee heeft nu een nog slechter beeld van Di Rupo I dan voordien. Maar zelf inleveren of langer werken, daar bedanken we voor.

Vier weken lang sleepten de onderhandelingen over de begroting voor 2013 aan, en ondertussen rolden de zes partijen van de meerderheid vechtend over straat. Dat zoiets niet ongestraft gebeurt, blijkt uit een peiling van iVox bij 1.050 Vlamingen.

Conclusie nummer één: de Vlaming is op geen enkele manier te spreken over het werk dat premier Di Rupo gisteren in een omstandige voordracht aan de Kamer presenteerde.

Bijna de helft (46,3 procent) vindt het een ronduit slecht akkoord, en weer bijna de helft (49,3 procent) denkt nu negatiever over Di Rupo dan voorheen. Een kleine 65 procent denkt dat de maatregelen dit land niet uit de crisis zullen helpen. Opmerkelijk is dat veel mensen ook schrik hebben gekregen. Ongeveer vier op de tien ondervraagden denken dat ze hun consumptiepatroon zullen aanpassen.

Toch is er iets vreemds aan de hand met de cijfers. De Vlaming oordeelt streng over de begroting en 42,2 procent denkt dat de bedrijven niet voldoende zuurstof krijgen. Maar wil de regering de economie uit het slop halen, dan heeft ze extra geld nodig. En dat moet ze onvermijdelijk halen bij de burger. Echter, uit de cijfers van deze enquête blijkt dat we amper bereid zijn om harder te werken (44 procent wil het niet) of loon in te leveren (maar liefst 67 procent weigert). Bij de groep tussen 35 en 54 jaar, mensen in de bloei van hun professionele carrière, is het verzet zelfs nog meer uitgesproken. Zo'n 54 procent wil geen vakantie inleveren of langere werkweken kloppen. En 76,1 procent wil al evenmin dat zijn of haar loon gematigd wordt,

Waar moet het geld dan gehaald worden? Antwoord van ruim acht op de tien ondervraagden: ‘Bij de rijken.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees