Nederland discussieert over halalhuizen

© het parool

De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard zou een wooncomplex van 188 woningen in Bos en Lommer hebben aangepast aan de woonwensen van moslims. In Nederland werd moord en brand geschreeuwd, terwijl de werkelijkheid iets genuanceerder is.

bbd

Het Parool kwam dit weekend met het nieuws dat in Amsterdam 'halalwoningen' worden aangeboden.

Bij de plattegrond van de woning had de krant enkele tekstballonnetjes toegevoegd zoals 'extra grote keuken zodat vrouwen onder elkaar kunnen zijn' of 'in het toilet en de badkamer zijn extra wateraansluitingen voor ritueel reinigen'

Of deze: 'Voor het binnengaan kunnen in de gangkast schoenen worden neergezet, naast de meterkast is ruimte voor een extra kastje.' Tussen de woonkamer en de keuken is een schuifdeur aangebracht om beide ruimtes van mekaar te scheiden en de lange centrale gang met veel deuren moet verhinderen dat vrouwen het mannelijk bezoek tegenkomen.

'Totale idiotie', noemde Geert Wilders (PVV) dit meteen.

Eigen Haard moest daarop één en ander toelichten. Daarbij beklemtoonde de woningcorporatie dat de aanpassingen tegemoet komen aan de vragen van haast alle kandidaat-huurders.

Op de site van Eigen Haard luidt het: 'Een aantal wensen van bewoners is daadwerkelijk toegepast. Het gaat hier om een plek buiten de woning om schoenen op te bergen, een kraan voor rituele wassingen en schuifdeuren tussen de woonkeuken en achterkamer. Deze wensen komen vooral van islamitische bewoners. Andere bewoners die betrokken waren bij de renovatie juichten dit toe. Wij voerden deze extra’s uit omdat ze de verhuurbaarheid van de woningen niet in de weg staan. Het zijn toepassingen die bewoners, moslims en niet-moslims, net zo goed voor andere doeleinden kunnen gebruiken.'

“De woningen net even aanpassen aan wat 85 procent van de huurders wil, vind ik een goed idee”, zei ook minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plastek (PvdA) in de Nederlandse media.

Video

Keuze van de redactie