Transplantatiepionier en Nobelprijswinnaar Joseph Murray (93) overleden

Transplantatiepionier en Nobelprijswinnaar Joseph Murray (93) overleden

Joseph Murray in 2004 Foto: AP

De arts Joseph Murray, die als eerste met succes een nier transplanteerde - de eerste succesvolle transplantatie van een menselijk orgaan - en daarvoor een Nobelprijs kreeg, is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij kreeg donderdag een beroerte en werd overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij maandag overleed. Dat zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

De eerste niertransplantatie werd in 1954 uitgevoerd bij een tweeling. Hij verwijderde een gezonde nier van een 23-jarige man en plantte die in bij diens zieke tweelingbroer. Omdat tweelingen een identieke genetische code hebben, was het uitvoeren van transplantaties op tweelingen minder problematisch dan bij twee totaal verschillende mensen.

Nobelprijs

Het was het startsein voor honderdduizenden transplantaties van allerlei andere organen. Voor zijn pionierswerk kreeg de Amerikaanse arts in 1990 de Nobelprijs voor Geneeskunde, die hij deelde met Edward Thomas. Die laatste werd onderscheiden voor zijn onderzoek naar beenmergtransplantaties.

‘Niertransplantaties lijken nu routine te zijn”, zei Murray na de uitreiking in een interview met The New York Times. ‘Maar de eerste transplantatie was net zoiets als de vlucht van Lindbergh over de oceaan.’

Kritiek

De transplantaties kwamen Murray ook op kritiek te staan, onder andere van ethici en religieuze leiders. Sommigen ‘hadden het gevoel dat we voor God speelden en dat we deze ‘experimenten’ op mensen niet zouden moeten uitvoeren’, zei Murray in 2004.

De echte doorbraak van niertransplantatie kwam toen er medicijnen werden ontwikkeld die de reactie van het immuunsysteem op het vreemde weefsel onderdrukken. In 1962 voerde Murray de eerste transplantatie uit van een orgaan dat niet afkomstig was van een familielid.

Beroerte

Na zijn succes bleef Murray lange tijd werkzaam als plastisch chirurg, zijn oorspronkelijke specialisme, en bleef hij transplantaties uitvoeren. Murray stierf aan complicaties nadat hij donderdag in zijn huis in Boston een beroerte had gekregen.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees