Topman Waegener verdacht van fraude

Wout V.L. (52) uit Schilde, topman van de medische apparatenbouwer Waegener uit Beerse, zit in de cel. Hij wordt verdacht van miljoenenfraude maar ontkent alles.

Ivo Meulemans

De Nederlander Wout V.L. werd donderdag van zijn vrijheid beroofd, net als Levi D., ceo van Waegener Research & Development. De onderzoeksrechter liet Levi D. onder voorwaarden gaan. Wout V.L. verscheen gisterochtend voor de raadkamer in Turnhout.

Zijn aanhouding werd met een maand verlengd. ‘Aanvankelijk heeft mijn cliënt zich beroepen op zijn zwijgrecht maar hij is intussen bereid verklaringen af te leggen', zegt zijn advocaat Bart Vosters. ‘Mijn cliënt zegt dat hij onschuldig is en dat er niets onrechtmatig is gebeurd.'

Jan Leyers

Waegener ontwikkelde aan de Lilsedijk in Beerse koelmachines waarmee spierletsels sneller kunnen worden behandeld. De firma wist onder meer zanger Jan Leyers, voetbalmakelaar Louis De Vries en ex-topsportmanager Ivo Van Aken aan te trekken als investeerders.

Het voortbestaan van de firma hing al sinds het najaar van 2010 aan een zijden draadje. In maart 2011 trad Homberg Holdings op het voorplan en wierp Wout V.L. zich op als de reddende engel. Op 22 mei van dit jaar ging het veel belovende hoogtechnologische bedrijf over de kop. Acht bedienden verloren toen hun job.

Faillissement ongedaan

Wanbeleid was volgens de vakbonden de oorzaak van het faillissement. ‘In het verleden is in dit bedrijf het geld door ramen en deuren naar buiten gevlogen. Er werd zelfs een biljart op een privé-adres geleverd', zei Leo Lauwerysen (LBC-NVK) toen. ‘Is dit een frauduleus faillissement? Als de curatoren stoten op feiten die niet door de beugel kunnen, volgt er een strafonderzoek.'

Intussen is het zo ver. Wout V.L. wordt verdacht van faillissementsmisdrijven en witwaspraktijken. De speurders pluizen onder meer geldstromen naar Zwitserland uit. De omvang van de fraude loopt in de miljoenen euro's. Kort na het faillissement werd de schuldenberg bij Waegener Research & Development geraamd op 22 tot 25 miljoen euro.

Het hof van beroep in Antwerpen maakte op 18 oktober het faillissement ongedaan. Levi D. bevestigt dat hij is verhoord.

‘Het is in mijn eigen belang dat ik mee werk aan het onderzoek', zegt hij. ‘Ik wil het reorganisatieplan afwerken en snel tot een doorstart komen.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus