Mogelijk nieuwe verkiezingen in Vlaams-Brabant, Tom Dehaene blijft voorlopig in parlement

Mogelijk nieuwe verkiezingen in Vlaams-Brabant, Tom Dehaene blijft voorlopig in parlement

Tom Dehaene Foto: rr

BRUSSEL -

CD&V'er Tom Dehaene blijft voorlopig in het Vlaams parlement zetelen. De zoon van Jean-Luc zou gedeputeerde worden in Vlaams-Brabant, maar daar moeten de provincieraadsverkiezingen mogelijk worden overgedaan. “Het ziet ernaar uit dat het onderzoek naar de klachten nog even kan duren”, zegt hij.

Na de verkiezingen van 14 oktober werden vijftien klachten ingediend tegen het verloop van de stembusgang in Vlaams-Brabant. Daarvan werden er al enkele verworpen, maar in Wezembeek-Oppem lijkt er toch een haar in de boter te zitten.

“Ik heb te horen gekregen dat er een aantal elementen grondig moeten worden onderzocht”, aldus Dehaene. “Het is niet duidelijk wanneer er een uitspraak komt.”

In Wezembeek-Oppem werd onder meer een klacht ingediend tegen oproepingsbrieven die niet zouden zijn afgestempeld als er bij volmacht werd gestemd. Er reed ook een vrachtwagen rond met affiches die de toegelaten oppervlakte overschreden.

Door de hangende klachten kan de nieuwe deputatie voorlopig niet worden ingezworen. “De kans bestaat dat er nieuwe verkiezingen moeten worden georganiseerd”, zegt Dehaene. De Zemstenaar heeft zijn ontslag als Vlaams parlementslid in afwachting ingetrokken.

"Dat er nieuwe verkiezingen zouden komen voor de provincieraad in Vlaams-Brabant, is erg voorbarig," zegt gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts (CD&V) in een reactie op zijn partijgenoot.

Corrigeer

NIEUWS