Slachtoffertje onderging meerdere operaties aan gezicht

Ruiter voor rechter nadat hij meisje gewond achterliet

De ruiter van het paard dat de trap gaf verscheen gisteren voor de politierechter in Aalst Foto: wjn

Kerksken -

J.D.C., de ruiter die in dronken toestand het achtjarige meisje Franice uit Kerksken achterliet nadat zijn paard haar een stamp in het gezicht gaf, verscheen gisteren voor de politierechtbank in Aalst.

De feiten dateren van 27 juni vorig jaar. Het meisje was samen met haar elfjarig broertje buiten aan het spelen toen twee ruiters passeerden, een man en een vrouw. Franice wou net haar fiets oprapen toen het paard, om nog onbekende reden, schrok en het meisje een stamp vol in het aangezicht gaf. De twee ruiters, onder wie beklaagde J.D.C., keken even achterom, maar besloten zonder veel aarzeling verder te rijden. Toen de vader en de moeder van het meisje, François Kiawa en Manya Ngombadan, de ruiters op weg naar het ziekenhuis opnieuw tegenkwamen, zeiden ze eerst dat ze alles zouden betalen, maar reden daarna lachend en scheldend verder, zonder ook maar iets van gegevens achter te laten. De kleine Franice liep zware verwondingen op waarvan ze nu nog steeds de gevolgen draagt. Haar gebit was voor een groot deel weg en ze had breuken in de neus, kaak, kin en oogkas. Volgens haar vader, die gisteren ook in de rechtbank aanwezig was, gaat het momenteel de goede kant op met zijn dochter, maar is ze sinds het ongeval niet meer helemaal dezelfde. ‘Ze is minder opgewekt dan voorheen, ze lacht minder', zegt hij.

Franice, die ondertussen negen jaar is, onderging sinds het ongeval al verschillende chirurgische ingrepen aan het aangezicht. Haar neus, mond, kin en kaak werden geopereerd en ze werd ook behandeld aan de huid. ‘De volgende stap is een tandvleesprothese. Momenteel is ze daar nog te jong, maar als haar mond volledig ontwikkeld is, komt ook die operatie in zicht', zegt vader François.

De zaak kwam gisterenmiddag voor de politierechtbank in Aalst, maar werd quasi onmiddellijk opnieuw uitgesteld, nadat duidelijk werd dat de beklaagde wel gedagvaard werd voor dronkenschap en roekeloos rijgedrag, maar niet voor vluchtmisdrijf. ‘De man zou vandaag dus niet terechtgestaan hebben voor vluchtmisdrijf, wat toch wel een van zijn grotere fouten is', verklaart de advocate van het meisje, Mireille Fabré. Ze heeft ook vertrouwen in de goede afloop. ‘Er zijn getuigen die beweren dat de beklaagde stomdronken op zijn paard zat en zich roekeloos gedroeg.'

De zaak werd uitgesteld naar 17 januari.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio