Restaurateurs brengen achttiende eeuw van Botti tot leven

Oudste privé-apotheek geeft kleurgeheimen prijs

Het meubilair geeft zijn oude geheimen opnieuw prijs. Foto: ppn

Maaseik -

Het kleurenpallet van de oudste privé-apotheek van België is opnieuw te bewonderen op de Markt van Maaseik. De restaurateurs brachten de 18de eeuw terug met apotheker Thomas Botti. Iedereen is vanaf vandaag welkom in het pand Den Blauwe Leeuwe.

Maaseik heeft op de historische Markt het apotheekmuseum, met de oudste privé-apotheek van ons land (1704-1959), in ere hersteld. Het engelengeduld van de restaurateurs die vorig jaar op 21 december van start gingen, loont want het resultaat is een opvallend kleurenpallet, hersteld in de periode van pillendraaier Thomas Botti. ‘Voor de mensen die vertrouwd waren met de warme bruinhouten kleuren van het apotheekmeubilair zal het even aanpassen zijn, maar we zijn zeer opgetogen met het resultaat', zegt Anja Neskens van Musea Maaseik.

De restauratie kende enkele vertragingen omdat er steeds nieuwe elementen opdoken. Andere deklagen doken plots op en er kwam zelfs een meubel bij dat als een zolderschat verstopt was.

‘Het eindresultaat is de apotheek zoals die in de achttiende eeuw gebruikt werd. Uiteraard verliezen we op deze manier een stukje de apotheek van Guillaume van Venckenray uit het oog, maar voor de Maaseikenaren die zich deze apotheek herinneren, brengen we een kleine permanente tentoonstelling onder over van Venckenray. Deze krijgt een plaats in het apotheekmuseum zelf. De huidige opstelling is hoe dan ook gebaseerd op de inrichting ten tijde van Botti. We wilden de historie zo correct mogelijk nastreven. Niet alle meubelstukken vonden we terug, maar aan de hand van een reconstructie met behulp van nieuwe materialen brengen we de waarheid zo visueel mogelijk.'

Veel bezoekers

Iedereen is vanaf vandaag welkom om het meubilair, in een nieuw oud kleedje gestoken, te komen bewonderen. Een streefcijfer qua bezoekers hebben ze in Maaseik niet ‘maar met tienduizend mensen komen we aardig in de buurt', legt Neskens uit.

Eerder restaureerden ze ook al het pand van de apotheek, Den Blauwe Leeuwe, en omdat de zijmuur van het naburige pand De Oraniënboom instortte, moest ook deze pracht hersteld worden. Met de afronding van het meubilair komt er een einde aan het project dat jaren in beslag nam. De Vlaamse overheid subsidieerde de werken, samen met Onroerend Erfgoed Vlaanderen en Limburg, de provincie Limburg en het stadsbestuur van Maaseik.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio