OCMW renoveert kasteel in Gentbrugge

Het gerenoveerde kasteel van het OCMW-dienstencentrum Speltincx werd donderdag officieel heropend. Foto: ocmw gent

GENT - Het Gentse OCMW heeft het oude kasteel van dienstencentrum Speltincx in Gentbrugge grondig gerenoveerd. Donderdag werd het negentiende eeuwse kasteel officieel heropend. Door de renovatie kunnen de senioren opnieuw in het kasteel terecht, onder andere voor de populaire yogalessen.

In de  dienstencentra van het Gentse OCMW worden activiteiten georganiseerd, informatie gegeven en dienstverlening plus praktische hulp gegeven aan senioren. Speltincx, met elk jaar 1.100 bezoekers, richt zich voornamelijk tot bewoners van Gentbrugge en Ledeberg.

Speltincx is één van de oudste dienstencentra van het Gentse OCMW. Het kasteel is al sinds 1976 in gebruik als een dienstencentrum. In 2011 werd er een modernere nieuwbouw naast gezet met een keuken, onthaal en grote cafetaria.

Trappen

'Maar het kasteel was met zijn trappen zeer moeilijk toegankelijk voor senioren die slecht ter been waren of in een rolstoel zaten. We merkten dat deze mensen afhaakten. Voorts kampten we met een ernstig plaatsgebrek, waardoor nieuwe initiatieven geen kans kregen', zegt Maureen Bauwens, die Speltincx leidt.

Het kasteel kreeg een grondige facelift. 'De trappen zijn eruit gehaald en alle niveaus lopen nu door tot in de nieuwbouw', zegt projectleider Manuel Snauwaert. 'De bezoekers kunnen vanaf nu binnen via de hoofdingang in de nieuwbouw en kunnen daar de lift nemen naar de activiteitenruimte in het kasteel.'

Verder werden in het kasteel de houten vloer vervangen, het houtwerk hersteld en kregen de lokalen een neiuwe laag verf en behang.

Yoga

Het kasteel kreeg ook een nieuwe, grote bewegingsruimte. 'Daar was veel vraag naar, onder andere bij de deelnemers van de yoga-lessen', zegt Snauwaert. 'Boven zijn er crea-ateliers en computer- en vormingslokalen.'

In een volgende fase worden ook de tuin en de omgeving van het dienstencentrum heraangelegd. Maar dat dossier is nog in opmaak en moet nog worden voorgelegd aan het nieuwe bestuur.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio