18e Internationaal Kortfilmfestival geopend in Leuven

LEUVEN - In het cultuurcentrum Stuk in Leuven is zaterdagavond de 18e editie geopend van het Internationaal Kortfilmfestival. Dat gebeurde onder meer met de wereldpremières van de opmerkelijke Vlaamse kortfilms "Baghdad Messi" van Sahim Omar Kalifa en "Perfect Drug" van Toon Aerts. Een week lang zijn in Leuven honderden binnen- en buitenlandse kortfilms te zien in uiteenlopende stijlen en genres.

Opmerkelijk in het aanbod is de special rond acteur Matthias Schoenaerts, met een selectie van 5 kortfilms waarin hij acteerde. Daarnaast heeft het festival dit jaar veel aandacht voor kortfilms uit Zwitserland. Op donderdag 6 december wordt een hele dag uitgetrokken voor het 50-jarig bestaan van het Rits, destijds opgericht als het Hoger Rijksinstituut voor Cultuurspreiding (RITCS), dat talloze grote namen uit de filmwereld opleidde.

Er worden weer prijzen uitgereikt aan de beste Vlaamse korte fictiefilm, korte animatiefilm en videoclip. Traditioneel is er ook de Europese Kortfilmcompetitie en de uitreiking van de wildcards van het Vlaams Audiovisueel Fonds dat afgestudeerde cineasten een budget van 25.000 tot 60.000 euro biedt voor een eigen productie. Voor het eerst wordt ook de Ketnet Prijs voor de Beste Kortfilm voor kinderen uitgereikt.

Organisator Johan Van Schaeren kondigde aan dat er dit jaar een recordaantal van 3.000 kortfilms werd ingestuurd. Hij wees er ook op dat de winnaars van de Juryprijs voor beste Vlaamse en Europese kortfilm automatisch terecht komen op de longlist voor de Oscars 2014. Ook richt de organiserende vzw Fonk een aparte afdeling 'Dalton' op voor de distributie van kortfilms en documentaire films.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees