106-jarige Fernande is tweede oudste Gentenaar

106-jarige Fernande is tweede oudste Gentenaar

Fernande De Raeve zweert bij ‘melk van bij de boer.' Foto: fvv

SINT-AMANDSBERG -

Fernande De Raeve heeft gisteren in het woon- en zorgcentrum Heiveld haar 106de verjaardag gevierd. Zij raadt iedereen aan om veel melk te drinken, recht van bij de boer.

Fernande De Raeve kan met gemak zo'n twintig jaar liegen over haar leeftijd. Ze ziet er stralend uit wanneer ze aan haar glas champagne nipt, ‘al heb ik liever een glas rode wijn'.

Blind

106 is ze, en daarmee staat ze op de tweede plaats van het lijstje oudste Gentenaars, na Anna De Guchtenaere die 108 jaar is. Haar gezondheid is redelijk goed, al laat haar zicht haar al een tijd in de steek. ‘Ik ben al vijf jaar blind. Dat is jammer want ik deed enorm graag handwerk. Maar dat is allemaal gedaan nu. Mijn auto staat in achteruit', grapt ze. ‘Maar ja, Juust gepast, dat past niet , zei mijn ma altijd. En ze had gelijk. Je moet het leven nemen zoals het komt.'

Geheim

Na het overlijden van haar echtgenoot Emilius Everaert in 1995 woonde Fernande De Raeve alleen thuis aan de Oude Bareel. Door de problemen met haar zicht trok ze in 2000 in bij haar dochter Hélène. Maar omdat haar ogen zo zwaar achteruitgingen, verhuisde ze tien jaar geleden naar het Heiveld. Daar krijgt ze elke week een paar keer bezoek van haar dochter en kleinzoon. ‘Gelukkig hangen we goed aaneen', zegt ze.

Fernande De Raeve is ervan overtuigd dat ze het geheim kent om gezond oud te worden. ‘Melk', zegt ze stellig. ‘Ik heb enorm veel melk gedronken. Maar niet die uit flessen he. Neen, melk recht van bij de boer.'

Voor haar verjaardag werd Fernande getrakteerd op massa's bloemen, tong in maderasaus en koffie en taart voor haar familie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio