Nieuwe halte gaat zondag open

Trein stopt (weldra) in Beringen-centrum

Trein stopt (weldra) in Beringen-centrum

De nieuwe treinstopplaats met boven de fietsenstalling en de parking. Foto: pbvm

Beringen -

De nieuwe treinstopplaats Beringen-centrum, aan de Motstraat, opent op zondag 9 december. Meteen de eerste stap in de uitbouw van een station en stationsomgeving.

Beringen-centrum krijgt vanaf zondag een treinhalte. Momenteel wordt nog gewerkt aan de afwerking van de perrons, de fietsenstalling en de parking. Fase twee wordt de aanleg door De Lijn en het stadsbestuur van een stationsplein met busperrons. Bedoeling is dat het treinstation begin 2014 een regionaal knooppunt van openbaar vervoer wordt.

Het schepencollege heeft samen met de ontwerpers en een vertegenwoordiger van De Lijn de verdere uitbouw van het knooppunt besproken. Schepen van Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit Anne Cuypers (CVD&V): ‘We hebben een studiebureau aangesteld om een ontwerp op te maken voor het stationsplein. De busperrons moeten aansluiten bij de treinperrons en de parking om snel overstappen van trein naar bus en omgekeerd mogelijk te maken. Rond het stationsplein moet stadsontwikkeling mogelijk zijn met wonen, horeca, handel en diensten. Door een aangepaste inrichting van de busperrons moeten ook andersvaliden de bus kunnen nemen. De treinstopplaats zelf, die erg diep ligt, is momenteel niet toegankelijk voor andersvaliden. Zij moeten in afwachting van de bouw van een lift gebruik maken van de stopplaats in Beverlo. Belangrijk is ook een veilige verkeersafwikkeling, zowel op het kruispunt van de Koerselsesteenweg met de Motstraat als op het stationsplein zelf. Daarbij moet rekening gehouden worden met de verkeersbewegingen van bussen, auto's, fietsers en voetgangers. De beveiliging van de zwakke weggebruikers primeert. Tenslotte moet aan de rand van het plein groen en straatmeubilair komen.'

Het ontwerp wordt in de loop van januari 2013 uitgewerkt en daarna besproken met de buurtbewoners. Tegelijk met de aanleg van het stationsplein werkt De Lijn aan een aangepaste dienstregeling en een busplan met aansluiting tussen trein- en busverkeer. Het nieuwe busplan zal ingaan bij de opening van het stationsplein begin 2014.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio