Desselgems bedrijf failliet verklaard op dag bekendmaking cijfers voor voorbije elf maanden

Faillissementenplaag in de regio houdt aan

© kvo

© blg

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

In het gerechtelijk arrondissement Kortrijk zijn de afgelopen elf maanden al driehonderd bedrijven failliet verklaard. Net op de dag van de bekendmaking van die cijfers, werd ook het Desselgemse bedrijf Vrobeton failliet verklaard.

Karen Verhulst

Maar liefst driehonderd bedrijven in de regio zijn de voorbije elf maanden failliet verklaard. Dat is bijna twaalf procent meer dan het aantal faillissementen vorig jaar. Vooral textiel- en bouwbedrijven zijn het slachtoffer van de crisis.

Zo ook het bedrijf Vrobeton uit de Pitantiestraat in Desselgem, dat maandag de boeken moest neerleggen. Zevenentwintig mensen ­ - 22 arbeiders en vijf bedienden -­ komen daardoor op straat te staan. ‘Het faillissement kwam niet als een verrassing, maar is op zijn minst niet aangenaam te noemen', reageert Sandra Lamote (ACV). ‘Er was al een tijdje economische werkloosheid, dus de werknemers zagen het aankomen. Stakingen of andere acties komen er niet. Daar is het nu al te laat voor.' Het Desselgemse bedrijf is al twintig jaar actief in de betonwereld en legde zich vooral toe op het maken van vloerplaten voor woning- en industriebouw. Sinds enkele maanden was het aantal bestellingen fors gedaald.

‘Kleine bedrijven blijven de grootste slachtoffers van de crisis in deze regio', reageert Eric Van den Broele van Graydon, het bureau dat de studie en de bijhorende cijfers over faillissementen maandag bekend maakte. ‘Ook al halen vooral de grote bedrijven de media, alle kleintjes samen hebben een veel grotere impact. In het gerechtelijk arrondissement Kortrijk wordt vooral de textielsector zeer hard getroffen.'

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio