De Vort'n Vis verhuist even naar nieuwe buurt

De Vort'n Vis verhuist even naar nieuwe buurt

Vort'n Vis-vrijwilligers Bert Acket, Stephen Quintens, Rens Fiey, Bert Verschoot en Jeroen Vanlerberghe bij hun nieuwe stek, het voormalig sfeercafé Bellissima Foto: pli

Ieper -

De Vort'n Vis verhuist tijdelijk van haar huidige locatie in de Sint-Jacobsstraat naar de Diks­muidseweg 59 in Ieper, waar tot voor kort het sfeercafé Bellissima gevestigd was. Ondertussen heeft de vereniging een bouwvergunning gekregen voor haar nieuwe gebouw.

Ieper De tijdelijke verhuis heeft alles te maken met de plannen voor het nieuwe gebouw van De Vort'n Vis in de Sint-Jacobsstraat. Het pand in de Sint-Jacobsstraat voldeed niet langer aan de noden van de vereniging, waaronder Ieperfest en de jeugdhuiswerking vallen.

‘De tijdelijke locatie werd gevonden aan de rotonde in de Diksmuidseweg. Het krijgt de naam TAZ Vort'n Vis, wat staat voor Tijdelijke Autonome Zone, verwijzend naar het tijdelijk karakter en het gelijknamige boek van Hakim Bey over Autonomie en Vrije Cultuur', verduidelijkt Bert Acket.

De feestelijke opening wordt gepland op 28 december. ‘Omdat we elke vorm van overlast vermijden, passen we onze activiteiten aan en organiseren we een kleine buurtvergadering om de nieuwe buren te overtuigen van onze goede bedoelingen. Alle buren worden persoonlijk uitgenodigd', aldus Bert.

De verhuis en inrichting van TAZ zijn al begonnen en het pand wordt feestelijk geopend met de traditionele 100-uren van De Vort'n Vis. Naar jaarlijkse gewoonte blijft het café dan 100 uren open.

Ondertussen is de bouwvergunning binnen voor het nieuwe gebouw in de Sint-Jacobsstraat. De werkzaamheden voor het nieuwe gebouw beginnen in het voorjaar van 2013 en zullen volgens de planning twee jaar duren. Het huidige pand wordt gesloopt en er wordt een duurzame wind- en waterdichte ruwbouw gezet.

De Vort'n Vis zal zelf zorgen voor de afwerking met hulp van lokale medewerkers, sympathisanten en hun connecties wereldwijd. Er werd ook online een internationale benefietcampagne opgezet om fondsen te werven en vrijwillig(st)ers uit te nodigen om mee te helpen. Wie de nieuwbouw financieel wil steunen of zich wil opgeven als vrijwillig(st)er, kan contact opnemen via de nieuwe website www.vortnvis.net.

‘We willen daar ook wat tegenover stellen. Het idee is om iedereen die onze plannen helpt verwezenlijken, op een artistieke manier te vereeuwigen in de nieuwbouw. Een beetje zoals de 54.000 namen die op de stenen panelen van de Menenpoort staan gegraveerd', zegt Bert.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio