Gratis barbecue in sperperiode breekt Alain Yzermans zuur op

Burgemeester drie maanden geschorst

Burgemeester drie maanden geschorst

Alain Yzermans reageert verslagen. Foto: rgg

HOUTHALEN-HELCHTEREN -

Burgemeester Alain Yzermans (SP.A-Groen- Plus) van Houthalen-Helchteren is door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen drie maanden geschorst als raadslid omdat hij in de sperperiode vóór de verkiezingen een gratis barbecue organiseerde.

De Limburgse Raad voor Verkiezingsbetwistingen kreeg 22 klachten die voornamelijk gingen over een vervallenverklaring van een mandaat of mogelijke ongeldige verkiezingen door het verspreiden van gadgets of cadeaus in de sperperiode.

Verschillende dossiers werden al onontvankelijk verklaard, maar gisteren was een klacht deels gegrond volgens de Raad.

In Houthalen-Helchteren hadden oppositiepartijen N-VA en Sociaal en Democratisch (S&D) klacht ingediend tegen burgemeester Alain Yzermans omdat die enkele weken voor de verkiezingen een gratis barbecue gaf aan 3.000 inwoners en dat met verwijzingen naar zijn partij.

Volgens N-VA en S&D had dit een impact op het kiesgedrag van de inwoners en vroegen zij de definitieve schorsing van de uitoefening van het mandaat van Yzermans en de nietigverklaring van de verkiezingen.

Zwaar aangeslagen

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen vond de klacht deels gegrond en oordeelde dat Yzermans drie maanden geschorst moet worden in zijn mandaat als gemeenteraadslid. De sanctie zal ingaan na zijn eedaflegging en houdt concreet in dat hij drie maanden geen stem heeft als gemeenteraadslid.

Yzermans was zichtbaar aangeslagen en verliet geëmotioneerd de zaal.

‘Ik ben hier niet goed van en had dit totaal niet verwacht', zegt Alain Yzermans. ‘Dit komt hard aan voor mij persoonlijk en voor mijn naaste omgeving en familie. Toch aanvaard ik dit niet en zal ik via de raadsman bekijken wat verder mogelijk is. Waarschijnlijk vechten we dit aan via de Raad van State om dit zwaar verdict misschien toch bespreekbaar en ongedaan te maken.'

Yzermans betreurt dat op deze manier aan politiek gedaan wordt. ‘Dit heeft niet alleen met mij te maken, maar ook met de overgang van bestuur. De verkiezingen hebben de kaarten geschud, maar de rechtszekerheid na verkiezingen is blijkbaar moeilijk, zeker met al die klachten tegenwoordig. Het gaat tenslotte om de doorstart van Houthalen-Helchteren die op deze manier bemoeilijkt wordt en dat treft mij wel persoonlijk.'

Benoeming in gedrang?

Of Yzermans' benoeming tot burgemeester in het gedrang komt, hangt af van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

‘Wij hebben lang nagedacht over deze maatregel en die geldt enkel voor de schorsing van zijn mandaat als raadslid', zegt professor Johan Ackaert, voorzitter van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. De Raad heeft niet besloten zijn mandaat definitief te schorsen, zoals bij oud-burgemeester Jaak Vandenwijngaert van Heusden-Zolder, maar toch is dit een signaal naar politici om voorzichter te zijn in de sperperiode. Als Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) voor Binnenlands bestuur Yzermans niet benoemt als burgemeester, blijft hij wellicht toch aan als zittend burgemeester.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio