Tieners brachten op grote schaal drugs aan de man

Politie van Lokeren rolt bende minderjarige cocaïnedealers op

Lokeren/Berlare/Zele -

De politie heeft donderdagavond een bende van 19 cocaïnedealers opgepakt. Het ging voornamelijk over jongeren tussen de 14 en 17 jaar. Zij brachten in opdracht van een paar meerderjarigen op grote schaal cocaïne aan de man in de ruime regio Lokeren.

De lokale recherche van Lokeren had de jongeren al verschillende maanden in het vizier. De groep bracht al sinds mei van dit jaar drugs rond in het centrum van Lokeren. Ze waren ook actief in verschillende buitenwijken en trokken ook richting Zele en Berlare.

Tijdens een gecoördineerde actie donderdagavond werden zo goed als alle leden van de bende opgepakt. Het ging om twaalf minderjarigen en zeven meerderjarigen.

Tussen 14 en 17 jaar

De minderjarige drugsdealers waren allen tussen de veertien en zeventien jaar oud. Bij de actie kreeg de politie van Lokeren de hulp van het korps van Gent.

‘Acht minderjarigen werden voorgeleid bij de jeugdrechter in Dendermonde', verduidelijkt woordvoerder Jurgen Coppens van het parket in Dendermonde. ‘Ze werden opgesloten in de gesloten instellingen van Everberg en Tongeren. Alle jongeren wonen in Lokeren.'

De tieners werden door de meerderjarige drugsdealers ingezet als loopjongens. Ze brachten ‘bolletjes' cocaïne aan de man van telkens een gram. De bestellingen liepen vaak op tot meer dan 10 gram per opdracht. Op één week leverde het handeltje de dealers tussen de 5 en 10.000 euro op. Het bleek om een goed georganiseerde bende te gaan. Ook de zeven meerderjarige dealers werden opgepakt. Het ging om Soufyan A. (18), Younes A. (20), Redouan E.M. (25), Teyar Ö. (32), Sulaiman A. (30), Najim E.M. (23) en Omar B. (18). Met uitzondering van Teyar Ö., die officeel in Antwerpen woont maar opgroeide in Lokeren, zijn ook zij allemaal uit Lokeren. De mannen bleken bewust de minderjarigen te hebben ingezet, om op die manier zelf buiten schot te blijven. Vier van hen werden aangehouden door de onderzoeksrechter in Dendermonde. Drie anderen werden onder strikte voorwaarden vrijgelaten.

Plankgas

Bij de arrestatie van Teyar Ö. liep het bijna fout. Zijn auto werd door de politie op de Zelebaan in Zele aan de kant gezet. Toen de agenten uitstapten gaf Ö. plankgas.

Twee agenten moesten springen voor hun leven. Een paar kilometer verder kon Ö. worden ingerekend. De man wordt nu ook vervolgd wegens poging doodslag.

De politie heeft met deze actie een signaal gegeven. Men is er zeker van dat de aanhoudingen hun impact zullen hebben op het drugsmilieu. Toch is het drugsprobleem hiermee nog lang niet van de baan.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio