Gwendolyn Rutten is nieuwe voorzitter Open VLD

Gwendolyn Rutten kreeg steun van de hele partijtop en is zaterdag met 12.101 stemmen verkozen tot de nieuwe partijvoorzitter van Open VLD. Haar uitdager Egbert Lachart strandde op 8.264 stemmen. Met die score hoopt ze voldoende legitimiteit te hebben om de kwakkelende Open VLD helemaal naar haar hand te zetten.

Een aantal van 20.467 leden van de liberale partij bracht zijn stem uit, van wie 102 blanco. Rutten werd met 59,42 procent van de stemmen verkozen en volgt Alexander De Croo op aan het hoofd van de partij nadat De Croo vicepremier en minister van Pensioenen werd.

Rutten was bijzonder opgetogen met haar verkiezing, nadat ze in 2009 de duimen moest leggen voor haar voorganger De Croo. 'Ik zal mijn uiterste best doen, voor de partij en voor de kiezers', klonk het in haar overwinningsspeech. 'Als we willen groeien, moeten we ook veranderen hoe we denken, voelen en ons gedragen. Gedaan met anderen de schuld geven, maar zelf met antwoorden komen.'

De 37-jarige Rutten zetelt sinds deze legislatuur in de Kamer. Ze werd in 2002 door toenmalig partijvoorzitter Karel De Gucht bij de partij binnengehaald als stafmedewerkster. Daarna werd ze vanaf 2005 achtereenvolgens kabinetschef van Vlaams viceminister-president Fientje Moerman en Vlaams minister van Begroting Dirk Van Mechelen. Intussen bleef ze erg actief binnen de partij en was ze een prominent lid van de verschillende vernieuwings- en verjongingsbewegingen binnen de partij.

Sinds 2006 zetelt Rutten in de gemeenteraad van Aarschot. Nadien was ze opvolgster bij de federale en Europese verkiezingen. Sinds de verkiezingen van 2010 is ze Kamerlid. Ze maakte ook deel uit van de Dexia-commissie.

Maggie De Block ondervoorzitter

Maggie De Block kreeg bij de verkiezing van het partijbestuur de meeste stemmen achter haar naam en wordt ondervoorzitter. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie kreeg 10.366 stemmen, gevolgd door Alexander De Croo met 9.213 en Annemie Turtelboom met 8.586 stemmen. Met twee vrouwen aan het roer lijkt het erop dat de partij die vaak als mannenbastion wordt bestempeld, een nieuwe weg inslaat.

Hoe dan ook staat Open VLD voor moeilijke tijden. De partij is in de peilingen onder de symbolische grens van tien procent gedoken. In de uitgelekte nota van Noël Slangen werd een ongenadige diagnose van de patiënt gemaakt: niet spannend en niet relevant, zo klonk het. Rutten hoopt nu het tij te keren met een nieuw liberaal verhaal, dat volgend jaar overigens uitgewerkt zal worden in een groot ideologisch congres.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees