Hemmerechts verbiedt toneelstuk over werk Herman De Coninck

Hemmerechts verbiedt toneelstuk over werk Herman De Coninck

Kristien Hemmerechts Foto: Allround Photoservice Kurt

Kristien Hemmerechts wil niet dat de Nederlandse theatergroep Flint de voorstelling ‘Klaarlichte Nacht' brengt in België. De schrijfster gaf geen toestemming tot de opvoering van het stuk, dat gebaseerd is op gedichten van haar echtgenoot Herman De Coninck.

Flint maakte eerder dit jaar de voorstelling ‘Klaarlichte Nacht', gebaseerd op gedichten van de in 1997 gestorven De Coninck. In Nederland is de voorstelling, die deze week bij onze noorderburen op cd verschijnt, al aan een herneming toe. In ons land zal ze dus niet te zien zijn.

De theatergroep maakte in de context van het VPRO-programma ‘De Avonden' bekend dat Kristien Hemmerechts geen toestemming gaf voor de opvoering in België.

‘De tederheid en de kracht van zijn poëzie komt totaal niet tot zijn recht', aldus Hemmerechts. ‘Het is niet dat ik pertinent tegen elke bewerking van zijn gedichten ben. Integendeel, want ik wil graag dat zijn werk blijft voortleven. Maar ik zag mij in dit geval genoodzaakt voor het eerst mijn macht als rechthebbende uit te oefenen en iets te verbieden.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees