Jongeren willen Mexicobos in ere herstellen

Jongeren willen Mexicobos in ere herstellen

Marlies Van Wielendaele aan het terrein op het Eilandje. Foto: mas

ANTWERPEN -

De 22-jarige Marlies Van Wielendaele heeft actie gevoerd om het Mexicobos in ere te herstellen. De stad verving de bomen onlangs door grint en wil er een woonwijk bouwen.

Schepen voor Leefmilieu Guy Lauwers (SP.A) geeft toe dat een en ander misliep, maar wijst op de bestemming als bouwgrond. De groendienst van de stad belooft om een oplossing te zoeken.

Bestemming

Twee jaar geleden plantte Van Wielendaele met vijf andere jongeren in één nacht tijd een gloednieuw bos van duizend bomen op een braakliggend terrein aan het Eilandje. Voor het TMF-programma Yes We Can trokken ze ten strijde tegen de opwarming van de aarde. Het bos werd genoemd naar de klimaattop van 2010 in de Mexicaanse stad Cancun.

Maar de stad Antwerpen liet het onlangs verdwijnen. Eerder had schepen Lauwers nochtans beloofd dat de bomen minstens tot 2016 ter plaatse mochten blijven. In afwachting van een nieuwe bestemming zouden ze daarna bewaard worden.

Gesprek

‘Voor de heraanleg van de Cadixwijk heeft de aannemer de bomen sneller weggehaald dan gepland', gaf Lauwers gisteren toe. ‘Van de bomen die daarna nog overbleven, bleek slechts een fractie nog gezond. Die kwam in onze bomenbank terecht.'

Volgens de jongeren liet de stad 947 bomen doodgaan. Ze eisen dat het Mexicobos terugkomt. Met televisiebeelden van de beloftes trotseerde Van Wielendaele sinds zondagavond de koude aan het Eilandje. Met succes, want de groendienst van de stad nodigde haar uit voor een gesprek.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio