Gentse openbare verlichting bekroond

Gentse openbare verlichting bekroond

Gent kreeg tijdens het Lichtfestival in Lyon de Auroralia Award , een prijs voor duurzame stadsverlichting. Foto: Dienst Communicatie Stad Gent

GENT - Gent heeft tijdens het Lichtfestival van Lyon de Auroralia Award gekregen voor haar plan om de openbare verlichting in de stad energiezuiniger te maken. Gent krijgt dit jaar de prijs omdat het stadsbestuur de voorbije twee jaar allerlei milieuvriendelijke maatregelen nam zoals lampen vervangen door spaarlampen en het vermogen systematisch doen dalen.

De Auroralia-prijs is een Europese erkenning die uitgereikt wordt door lichtfabrikan Schéder en het LUCI-netwerk (Lighting Urban Community International). Elk jaar wordt een stad uitgekozen die haar verlichting op een zuinige en originele manier aanpakt.

Na Berlijn in 2009, Boedapest in 2010 en Arraiolos (Portugal) in 2011, koos een jury dit jaar Gent als winnaar van prijs. De Stad Gent won dit jaar de Auroralia Award met haar actieplan voor de openbare verlichting 2010-2012.

Straatlampen

'Die energiebesparing realiseren we niet alleen door straatlampen te vervangen door energiezuinige en milieuvriendelijke varianten, maar ook door het lampvermogen systematisch te doen dalen', klinkt het in een persbericht van Stad Gent.

'De inspanningen van de voorbije jaren leverden een fantastisch resultaat op. Niet alleen realiseerde de Stad Gent meer energiebesparing dan vooropgesteld, ook de ecologische voetafdruk van Gent werd aanzienlijk kleiner.'

Uitstoot

'Door strategische vervangingen en investeringen slaagden we erin om de C02-uitstoot te verminderen met 1.112.928 ton C02 per jaar. Dat komt overeen met de C02-uitstoot van 1.098 huisgezinnen', aldus Stad Gent.

De jury zei 'onder de indruk te zijn van de standvastigheid die de Stad Gent aan de dag legt in haar engagement'. 'Gent verzoent een strikt financieel beleid met ambitieuze doelstellingen voor de vermindering van energiegebruik en CO2-uitstoot.’

LUCI is een internationaal netwerk dat steden en personen die professioneel met licht bezig zijn, samenbrengt om kennis te delen over de rol die ‘licht’ kan spelen. De Stad Gent werd in november 2012 voor de komende twee jaar voorzitter van LUCI. Schréder is een lichtfabrikant die zich specialiseert in het aanbieden van duurzame en energiezuinige verlichting.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio