N-VA krijgt 4,5 schepenen

Liesbeth Homans, Bart De Wever, Marc Van Peel en Annemie Turtelboom Foto: WAS

ANTWERPEN - Het Antwerpse schepencollege is zo goed als rond. Nog niet alle bevoegdheden zijn toegewezen, maar uit diverse bronnen stelde onze redactie alvast het toekomstig bestuur samen. In het toekomstig bestuur komen twee verrassende N-VA-namen voor: Rob Van de Velde en Nabila Ait Daoud. Nog verrassender is dat Van De Velde na 3 jaar de fakkel doorgeeft aan een Open VLD'er.

De Antwerpse N-VA stelde dinsdagnamiddag om 15 uur de schepenen voor die de partij zal afvaardigen in het toekomstige college. Maandagavond is daar door het partijcongres al groen licht voor gegeven. Bij CD&V zou dat congres dinsdagavond plaatsvinden, bij Open VLD zelfs pas zaterdag. CD&V en Open VLD zullen dus pas later en eveneens elk afzonderlijk hun schepenen officieel voorstellen.

Een gezamenlijk pers- en fotomoment van het hele schepencollege zal allicht pas ten vroegste dit weekend plaatsvinden.

Het toekomstig bestuur zal er wellicht als volgt uitzien:

N-VA

N-VA bevestigde deze namiddag op een persconferentie al de namen voor haar deel van de bestuursploeg. Uiteraard wordt Bart De Wever de burgemeester. Liesbeth Homans krijgt alle sociale bevoegdheden in haar portefeuille. Zij wordt meteen ook de nieuwe OCMW-voorzitter. Koen Kennis neemt financiën voor zijn rekening.

Rob Van de Velde (ex-LDD) wordt bevoegd voor ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling. Vreemd genoeg zal hij slechts een halve ambtstermijn aanblijven, waarna Van de Velde wordt vervangen door iemand van Open VLD. Ludo Van Campenhout krijgt openbare werken en behoudt sport en diamant. Nabila Ait Daoud wordt schepen voor jeugd. Haar naam is een verrassing. André Gantman wordt fractieleider.

CD&V

Philip Heylen behoudt patrimonium en cultuur. Marc Van Peel doet verder als havenschepen maar krijgt er economie bij en geeft personeel af. Caroline Bastiaens wordt fractieleider.

Open VLD

Claude Marinower wordt de nieuwe schepen van onderwijs. Annemie Turtelboom wordt fractieleider. Wie Van de Velde opvolgt in de helft van de zes jaar durende bestuurstermijn, is nog niet bekend.

Gisteren is in het MAS in Antwerpen het stedelijk bestuursakkoord tussen de drie partijen voorgesteld. Volgens toekomstig burgemeester Bart De Wever (N-VA) is de rode draad ‘Respect voor A', ook de titel van de formateursnota. Het gebruik van de GAS-boetes wordt alvast stevig opgedreven. Het akkoord hecht ook opvallend veel belang aan de kennis van het Nederlands.

Corrigeer

MEER NIEUWS