Alle leerlingen krijgen exemplaar van ‘De Magische Pen'

Juf schrijft boek met hele school

© ddl

Juf Nadja Van Sever heeft haar eerste boek ‘De Magische Pen' voorgesteld in de gemeentelijke basisschool van Tervuren. Een speciaal moment voor alle leerlingen, want de hele school werkte mee aan het boek.

Dieter De Beus

De Gemeentelijke Basisschool van Tervuren is een uniek project rijker. Juf Nadja van Sever heeft alle leerlingen van de eerste kleuterklas tot en met het zesde leerjaar betrokken in een groot lees- en schrijfbevorderingsproject. Met alle leerlingen werkte ze de voorbije maanden aan een eigen boek. Dat boek is nu klaar en werd zopas voorgesteld op school. Het avontuurlijke en grappige boek kreeg de naam ‘De Magische Pen'.

‘Het idee is vorig jaar tot stand gekomen', zegt juf Nadja. ‘Er kwam een stagiaire gedurende acht weken les geven in mijn klas. Op dat moment vroeg de directeur me om eens na te denken over een nieuw schoolproject. Ik volgde zelf een cursus schrijven voor kinderen en zat al lang met schrijfkriebels. De volgende stap laat zich dus raden. Ik ging een kinderboek schrijven. Maar niet zomaar een boek. Ik wilde alle kinderen van onze school bij het project betrekken en ben daarom met alle leerlingen gaan praten en heb hen gevraagd hun ideeën op papier te zetten. Een meisje van het vijfde jaar kwam met het idee om een boek te schrijven over een magische pen die een jongen met dyslexie hielp om foutloos te schrijven, zodat hij niet meer gepest werd. Maar gaandeweg blijkt de pen nog veel andere krachten te hebben. Na ieder hoofdstuk ging ik voorlezen in de klas en liet ik de leerlingen hun ideeën voor een vervolg op papier zetten. Daaruit koos ik dan weer een passend vervolg.' Inmiddels is het boek af. ‘Dat is volledig gebaseerd op de creativiteit van onze leerlingen. Alleen het slot kennen ze niet. Dat heb ik zelf geschreven om de spanning erin te houden', vertelt Juf Nadja.

De leerlingen zijn alvast dolenthousiast en razend benieuwd naar de afloop van hun eigen boek. ‘Ze hebben hier samen aan gewerkt en leefden echt toe naar het moment waarop we het boek konden uitbrengen. Bovendien krijgt iedere leerling aan het eind van de dag een exemplaar mee naar huis.'

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs