Voka Limburg helpt jonge ondernemers op weg

Burgerlijk ingenieur maakt 3D-beeld van ondergrond

Burgerlijk ingenieur maakt 3D-beeld van ondergrond

Gert Moermans (links) van GroundXplorer en Ivan Thijs, projectcoördinator van Bryo. Foto: rgg

Burgerlijk ingenieur in de mijnbouw Gert Moermans richtte een eigen bedrijf GroundXplorer op en ontwikkelde een unieke en innovatieve techniek voor bodemonderzoek waardoor tot een diepte van zeker honderd meter gemeten kan worden.

Ieder jaar gaat de werkgeversorganisatie Voka Limburg op zoek naar een nieuwe lichting ondernemers van de toekomst in het project Bryo (Bright & Young). Vorig jaar kwamen al heel wat succesverhalen voor uit Bryo en ook dit jaar gaat het om een lichting van 36 Limburgse jonge ondernemers.

Een van hen is Gert Moermans die zijn eigen bedrijf heeft opgestart en een unieke en innovatieve techniek voor bodemonderzoek oprichtte. Op basis van het opmeten van elektrische weerstand maakt GroundXplorer uit Houthalen-Helchteren 2D- en 3D-beelden van de ondergrond tot honderd meter diep. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voorafgaand aan bouwwerken exact bepalen wat de opbouw van de ondergrond is en waar er iets in de ondergrond te vinden is, zoals vervuiling, oude funderingen, leidingen, grondwater, zonder dat er boringen moeten uitgevoerd worden.

‘Meestal werd er gemeten tot op een diepte van maximum twintig meter, maar dan was de resolutie beperkt', zegt Moermans. ‘Met onze nieuwe meetmethode is dat niet meer het geval. Dankzij de driedimensionale beelden kan je exact vaststellen wat er zich in de ondergrond bevindt.'

Het principe steunt volgens Moermans op weerstandsmeting. ‘Elke soort grond, klei of steen, heeft een andere soortelijke weerstand en als je die kunt meten weet je ook welke lagen zich in je meetgebied vinden.'

Het systeem van Moermans is interessant voor archeologen of aannemers. Maar ook de politie zou hiervan gebruik kunnen maken bij forensisch onderzoek om te zoeken naar wapens of zelfs lijken.

De komende twee jaar zal Voka Limburg deze Bryo's begeleiden om een goede opstart van hun business idee te maken. ‘We hebben dit jaar een mooie combinatie van commerciële, creatieve en technische profielen die een klankbord vormen voor elkaar', zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg.

‘Het traject dat ze zullen afleggen bestaat uit verschillende onderdelen. Ze volgen workshops in groep, maar krijgen ook individuele begeleiding en wisselen daarbij ervaringen en ideeën uit met ervaren ondernemers uit het Voka netwerk. Wij zijn blij om te zien dat er opnieuw zoveel jong ondernemerstalent zich heeft aangemeld voor het nieuwe traject van Bryo, want nieuwe ondernemers en nieuwe ondernemingen, dat is wat onze economie op dit moment nodig heeft.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio