Dolle schutter richt bloedbad aan op Amerikaanse basisschool

Een gewapende man heeft vrijdag 20 kinderen en zes volwassenen om het leven gebracht in een basisschool in Newtown in de Amerikaanse staat Connecticut. De dolle schutter richtte een waar bloedbad aan op de Sandy Hook Elementary School en kwam uiteindelijk ook zelf om het leven. Zijn moeder gaf les op de school, maar ze was vrijdag niet aanwezig. De vrouw werd later op de dag dood aangetroffen in haar woning in Newtown.

De vermoedelijke dader, de 20-jarige Adam Lanza, verscheen vrijdagmorgen rond half tien lokale tijd in de Sandy Hook Elementary School in Newtown. De man opende vrijwel meteen het vuur. Er volgde een vreselijk bloedbad. 

Onder andere de directrice en de psycholoog van de school werden gedood. In totaal vielen er 26 slachtoffers, van wie twintig kinderen tussen de vijf en de tien jaar oud. Ook de schutter zelf kwam om het leven.

De moeder van de schutter werkte in de school als leerkracht, maar ze was vrijdag niet aanwezig. Na de schietpartij werd haar lichaam ontdekt in haar woning in Newtown. Vermoedelijk werd zij als eerste omgebracht door haar zoon.

Schutter had minstens drie wapens


Over het motief van de dader is nog niets bekend. Volgens Amerikaanse media is de dader de 20-jarige Adam Lanza. De jongeman zou twee pistolen bij zich hebben gehad en droeg een kogelwerende vest. In de wagen waarmee hij naar de school reed zou nog een machinegeweer ontdekt zijn.

Over de omstandigheden van de dood van de schutter is nog geen duidelijkheid. De politie bevestigt voorlopig enkel dat zijn lichaam werd gevonden in het schoolgebouw. De man had het paspoort van zijn 24-jarige broer Ryan op zak, en dat zorgde aanvankelijk voor heel wat verwarring. 

Ryan Lanza bevond zich op het moment van de feiten in New Jersey en was niet op de hoogte van het drama dat zich had afgespeeld in Connecticut. De man is intussen opgepakt voor ondervraging. Ook de vader van Adam Lanza werd opgepakt voor verhoor. De twee zouden echter niets met de schietpartij te maken hebben.

Obama zwaar aangeslagen


De Amerikaanse president Barack Obama betuigde vrijdag al zijn medeleven met de getroffen families in Connecticut. In een emotionele toespraak op het Witte Huis verklaarde hij dat de Verenigde Staten al 'te vaak met dit soort tragedies geconfronteerd werden.'

'We doen er alles aan om de hulpdiensten te helpen bij deze bijzonder tragische gebeurtenis', zei Jay Carney, woordvoerder van het Witte Huis. 'Er zal wel een ernstig debat gevoerd worden over wapenbezit, maar ik denk niet dat vandaag daar al de juiste dag voor is', aldus Carney.

Het persagentschap AP heeft het over 'de ergste tragedie ooit op een Amerikaanse school'.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees