Paarden leveren ‘Doodsstrijd'

Paarden leveren ‘Doodsstrijd'

Luc Coomans bij het nieuwe kunstwerk op de rotonde. Foto: pli

Vlamertinge -

Op de rotonde van de Ieperse Noorderring ter hoogte van Vlamertinge werd een nieuw kunstwerk geplaatst. Het draagt de naam Agonie.

Het werk is van de hand van de Ieperse kunstenaar Luc Coomans.

Agonie betekent doodsstrijd. Het werk draagt een universele boodschap uit: de mens sleept in het oorlogsgeweld de hele natuur mee. Het werk is een aanklacht tegen oorlog en elke vorm van geweld.

De officiële inhuldiging zal plaatsvinden in mei 2013 naar aanleiding van de kermis in Vlamertinge.

Eind 2010 gaf de stad Ieper Luc Coomans de opdracht een kunstwerk te maken met als thema lijdende dieren, meer bepaald paarden, in de oorlog. Samen met de Commissie Beelden in de Stad kwam de kunstenaar tot een ontwerp van twee paarden van 3,5 bij 4 meter hoog, met een gewicht van 500 tot 600 kg per paard, gesmeed uit staal van 8 millimeter. De sokkel is 2,5 meter hoog, op een talud van 1,6 meter, wat de totale hoogte van het werk op bijna 8 meter brengt.

De paarden zijn gekwetst en richten zich in hun doodsstrijd op. Ze torenen uit boven de ruïne van een woning. De twee paarden staan symbool voor de (vaak vergeten) plaats van de dieren in oorlogsomstandigheden, en creëren aldus een unieke waarde.

Symbolische plaats

Er zijn ons praktisch geen voorbeelden bekend van dergelijke monumenten. Groot-Brittannië had in 1917 nog meer dan één miljoen paarden en muilezels in militaire dienst; uiteindelijk zouden er meer dan 480.000 paarden sneuvelen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De naam van het kunstwerk is internationaal herkenbaar: Agonie in het Frans en het Duits en Agony in het Engels.

De locatie in Vlamertinge is symbolisch: dit gebied vormde de grens tussen de veilige zone achter het front naar Poperinge toe, en de hel van het front.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio