Sociale horecazaak wil begin februari haar deuren openen

Buurt trekt naar rechter tegen Wereldcafé

Buurt trekt naar rechter tegen Wereldcafé

Het Wereldcafé zou begin februari de deuren openen. Foto: fhw

Leuven -

Bewoners van het Barbarahof in het centrum van Leuven hebben een kortgeding aangespannen tegen de komst van het Wereldcafé.coop. Ze vrezen dat de zaak op het Joris Helleputteplein voor overlast zal zorgen.

De coöperatieve Wereldcafé.coop baatte van 2004 tot 2011 het Wereldcafé uit in de ACW-gebouwen in de Bondgenotenlaan maar moest daar vertrekken na de verhuizing van het ACW naar de Kop van Kessel-Lo. Het Wereldcafé probeert verantwoord ondernemen in de praktijk te brengen door producten uit het buitenland en eigen streek tegen eerlijke prijzen te verkopen. De winst wordt besteed aan de sociale economie hier en in het zuiden. Na een lange zoektocht werd een leegstaand pand gevonden in het woonproject Barbarahof op het voormalig parkeerterrein van de Boerenbond. Dit was buiten enkele omwonenden gerekend, die op die plaats geen horecazaak zien zitten.

De deputatie verwierp zopas hun beroep door te stellen ‘dat de hinder die gepaard gaat met een terras en een eet- en praatcafé kan beschouwd worden als normaal te dragen hinder binnen deze kernstedelijke omgeving'. Verschillende bewoners vragen de rechter nu om een bevel om de werken te stoppen onder dreiging van dwangsommen.

Peter Raymaekers, de voorzitter van het Wereldcafé.coop, heeft begrip voor de ongerustheid van de buurtbewoners, maar betreurt dat ze meteen naar de rechtbank stappen. ‘De buurt wordt nu al geconfronteerd met overlast van het uitgangsleven van de Oude Markt en uiteraard is er wat geluidsoverlast door de werken in het café, maar ik had liever gehad dat ze met ons een gesprek waren aangegaan in plaats van een rechtszaak tegen ons aan te spannen en te dreigen met een dwangsom. Nochtans hebben we meteen toen we wisten dat we met het Wereldcafé naar het Barbarahof zouden verhuizen een informatievergadering met de buurt ingelast', zegt hij.

Verschillende buurtbewoners weigeren te reageren, anderen schrikken dan weer van de commotie.

‘Ik verbaas me er over hoe snel hier naar grof geschut wordt gegrepen', zegt buurtbewoner Karina De Bondt. ‘Ik begrijp de bezorgdheid rond mogelijke overlast wel . Hier wonen veel oudere mensen in de buurt en de Oude Markt is vlakbij. Een nieuw café zorgt inderdaad voor extra voorbijgangers en lawaai, maar het gaat hier wel nog altijd om een sociaal project. Het Wereldcafé kan een verrijking zijn voor de buurt, mits het nodige overleg tussen beide partijen.'

Normaal moest de rechter in kortgeding zich maandag al uitspreken over de zaak, maar de zitting werd uitgesteld. Inmiddels hebben al bijna 800 mensen een petitie voor de komst van het Wereldcafé getekend. ‘Met die petitie hopen we een tegengewicht te vormen tegen de negatieve houding van enkele buurtbewoners. Bovendien kreeg onze stedenbouwkundige vergunningsaanvraag groen licht van het provincie- en het stadsbestuur en willen wij vooral een rustig eet- en praatcafé zijn. We hopen nog steeds op 1 februari 2013 te kunnen openen, besluit Raymaekers.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio