Man die Peter Vercauteren doodsloeg is aangehouden

Dodelijke kopstoot na ‘zattemanspraat' op café

Dodelijke kopstoot na ‘zattemanspraat' op café

Bloemen en een kaars werden neergelegd op de plaats waar Vercauteren de dodelijke kopstoot kreeg. Foto: bfs

Sint-Niklaas -

De man die kunstenaar Peter Vercauteren (43) maandagochtend een dodelijke kopstoot gaf in de uitgaansbuurt in Sint-Niklaas is aangehouden. Wesley L. (24) uit Zwijndrecht ging Vercauteren te lijf na wat ‘zattemanspraat' op café.

Een dag na de dramatische dood van Vercauteren op de straatstenen van het uitgaanskwartier, werd de dader al opgepakt. Camerabeelden hadden de politie al snel tot bij Wesley L. (24) uit Zwijndrecht geleid.

De man werd dinsdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde en bekende de feiten. Hij vertelde dat hij na wat ‘zattemanspraat' op café Vercauteren te lijf ging in de Sacramentstraat. Hij gaf het slachtoffer een kopstoot.

Omdat L. veel kleiner was dan Vercauteren, gaf de dader aan dat het eerder een uppercut met zijn hoofd was. De 43-kunstenaar zakte in elkaar en overleed op straat. De wetsdokter stelde vast de kopstoot van L. de enige doodsoorzaak was. Het feit dat Vercauteren hartpatiënt was, bleek geen rol gespeeld te hebben bij zijn overlijden.

Uit de camerabeelden blijkt dat Vercauteren lange tijd in het steegje lag, zonder dat er zich iemand over hem bekommerde. Verschillende voorbijgangers zagen de man wel liggen, maar schoten niet te hulp.

Stille mars

Ook in het politiecommissariaat van Sint-Niklaas bleef het lichaam van de kunstenaar lange tijd onopgemerkt. En dat ondanks de politiecamera die vlak boven de man hing. Korpschef Johan De Paepe heeft ondertussen om een intern onderzoek bevolen.

Wesley L. zal vrijdag moeten verschijnen voor de raadkamer in Dendermonde. Die zal moeten beslissen over zijn verdere aanhouding. De man zelf beweert enorm veel spijt te hebben van wat er is gebeurd.

De vrienden van Peter Vercauteren plannen vrijdag een stille mars. Die zal om 20.30 uur vertrekken aan het stadhuis en gaat naar de plaats in de uitgaansbuurt waar de man om het leven kwam. ‘Hiermee willen we aantonen dat we dit soort van geweld absoluut niet tolereren', zegt Sara Weemaes van jeugdhuis Kompas, waar Vercauteren kernlid van was. ‘We gaan via onder meer de sociale media een oproep lanceren om hieraan deel te nemen. Het is niet alleen een aanklacht tegen het geweld van maandagochtend, maar ook een manier om Peter te gedenken. We doen het voor hem.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio