Veldrijden Profs - Essenaar Bart Aernouts komt goed uit stage

Bart Aernouts: ‘Niet over toeren gaan'

ESSEN/KALMTHOUT -

Nog maar net terug uit Spanje behaalde Bart Aernouts de zesde plaats in Leuven. Al had er meer ingezeten voor hem. ‘Een lekke band op een slecht moment gooide roet in het eten, maar ik kon aardig terugvechten en dat gaf vertrouwen', luidt het.

Zaterdagavond laat was Bart Aernouts pas opnieuw in het land. Met een minimum aan recuperatie mocht de 30-jarige Essenaar meteen aan de bak in Leuven.

‘Ik blik tevreden terug op mijn eerste wedstrijd na de stage', opent Aernouts. ‘Ik was er met geen al te hoge ambities naartoe getrokken. Na een vermoeiende stage weet je immers nooit hoe het lichaam zal reageren. Maar het vlotte heel goed. Ik kon meteen voorin aanpikken, maar kende halfweg koers pech.'

‘Net voorbij de materiaalpost reed ik lek, waardoor ik nog een heel stuk op de velg moest doorrijden', gaat de renner van AA Drink verder.

‘Toen ik eindelijk van fiets kon wisselen, had ik een aanzienlijke achterstand opgelopen. Ik liet de schouders echter niet hangen en begon aan een inhaalrace. Daarin slaagde ik vrij goed. Ik kon verschillende renners remonteren en alsnog aansluiten bij een achtervolgende groep die om de vijfde plaats streed. Gezien de pech die ik kende, zat er niet veel meer in.'

In tegenstelling tot de meeste andere toppers laat Bart Aernouts vandaag de veldrit in Sint-Niklaas schieten. Essen wordt zaterdag zijn eerstvolgende opdracht.

‘Na de zware trainingsarbeid van afgelopen week doe ik het nu wat kalmer aan', zegt Aernouts. ‘De cross van Sint-Niklaas paste dan ook niet in mijn schema. De komende periode wordt sowieso al druk genoeg. De ervaring leert mij dat ik hierin best toch wat rustmomenten inlas om niet over mijn toeren te gaan. De voorbije jaren verteerde ik de overvolle eindejaarsperiode niet altijd even goed. Ik verkies één à twee crossen per week.'

‘Maar veel misstappen kan ik mij de komende weken niet veroorloven. Ik sta in de drie klassementen rond de vijfde plaats. Noteringen die ik graag wil behouden of indien mogelijk zelfs nog enigszins verbeteren. Essen en Namen zijn in dit opzicht al zeer belangrijk. Voor beide crossen ben ik zeer gemotiveerd. Essen is voor mij een thuiswedstrijd. Ik woon op enkele kilometers van de omloop. Mijn supporters zullen zaterdag massaal op het appel zijn. De aanmoedigingen zullen van pas komen, want ik tref er een omloop die mij niet al te goed ligt. De dag erop in Namen kan ik mij wel volledig uitleven. Het wordt een zware wedstrijd, maar ik hou wel van het vele klimwerk', besluit de 30-jarige renner uit Nieuwmoer.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.