Meyrem Almaci wordt fractieleider Groen in Antwerpse gemeenteraad

ANTWERPEN - Meyrem Almaci neemt de komende jaren het fractieleiderschap van Groen op zich in de gemeenteraad onder leiding van burgemeester De Wever. In een persbericht laat ze weten voor een kritische maar constructieve oppositie te gaan. Tegelijkertijd uit ze in P-magazine haar ongenoegen over De Wever. ‘Zijn koude, kille uitstraling beangstigt me’, stelt ze.

Groen vindt het 'duidelijk' dat Antwerpen 'de komende jaren onder dit bestuur een hard en conservatief beleid zal voeren, met meer oog voor de belangen van de N-VA en haar Vlaamse regering dan de gezondheid van de Antwerpenaar, en met weinig mededogen voor zij die het moeilijk hebben in onze stad.'

'Op vlak van leefmilieu en mobiliteit, diversiteit en sociale thema’s is het alle hens aan dek', waarschuwt het persbericht. Groen wil dan ook de komende jaren 'de stem vertolken van de Antwerpenaar die heeft gekozen voor meer betaalbare woningen in een aangename en diverse leefomgeving, die kiest voor een vlotte mobiliteit en die armoede wil verdringen, niet de armen.'

Bang van eigen burgemeester

In P-magazine maakt Almaci de plannen van N-VA-burgemeester De Wever alvast met de grond gelijk. ‘De Wever gedraagt zich als de keizer van Antwerpen én van Vlaanderen. De ring verbreden en nog meer verkeer aantrekken naar de stad: is dat een antwoord op de luchtverontreiniging? Waar zijn die toch mee bezig’, vraagt Almaci zich af in een interview met het weekblad.

De nieuwe fractieleidster stelt openlijk dat De Wever bijdraagt bij tot de verruwing van onze samenleving. ‘Zijn koude, kille uitstraling en gebrek aan empathie beangstigen me. Zoals die triomftocht naar het stadhuis op 14/10: ’t stad is van iedereen maar vanavond toch vooral van ons. Hij beslist wie een goede Antwerpenaar is en wie niet of wie een idioot is en wie niet’, klinkt het.

Meryem Almaci neemt daarom het voortouw om vanuit de oppositie in te gaan tegen De Wever. Ze was in het verleden al fractieleidster in het federaal parlement, en trok de gemeenteraadslijst in oktober. ‘Samen met Freya Piryns, Wouter van Besien, Joris Giebens en OCMW-raadslid Dirk Avonts zal de groene fractie de komende legislatuur haar rol opnieuw ten volle spelen’, klinkt het.

'Kritische oppositie'

Volgens Almaci gaat Groen voor een stijl die anders is 'dan de stijl die zo kenmerkend is voor de nieuwe burgemeester: een kritische maar constructieve oppositie. We zullen alternatieven voorstellen voor het beleid', vanuit een 'sterke fractie met veel ervaring'.

Ook staat een inhoudelijke oefening en vernieuwing in het verschiet bij Groen. 'Op het toekomstcongres van 26 januari zullen alle leden de nieuwe lijn voor de komende legislatuur mee kunnen bespreken en stemmen en een nieuw partijbestuur verkiezen.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S