CD&V-Groen, N-VA en Liberale Unie bereiken akkoord

Stadsbestuur Ronse legt opvallende accenten

Stadsbestuur Ronse legt opvallende accenten

Poseren voor de groepsfoto: het stadsbestuur van Ronse kan aan de slag. Foto: sdr

Ronse -

Het nieuwe stadsbestuur is officieel voorgesteld. Voor het eerst in decennia belandt SP.A op de oppositiebanken, samen met Vlaams Belang. De coalitie van CD&V-Groen, N-VA en Liberale Unie biedt geen revolutie, wel opvallende accentverschillen.

Er kwam heel wat snuffelwerk aan te pas, maar de mayonaise tussen CD&V-Groen, N-VA en Liberale Unie heeft gepakt. Eerst zou SP.A de coalitiepartner van verkiezingsoverwinnaar CD&V-Groen worden, maar hun avondlijk akkoord op de verkiezingsavond sprong af. Daarna belandden N-VA en Liberale Unie in het politieke bed van CD&V. Voor hen was het een stap in het onbekende, want N-VA bestaat voor een groot deel uit nieuwkomers. Na twee maanden inhoudelijk met elkaar te hebben afgestemd, kwam het recent tot een bestuursakkoord. Kort daarop was het de beurt aan het verdelen van de mandaten.

Vlaamse, veilige stad

‘We willen het Vlaamse karakter van Ronse benadrukken', klinkt het akkoord. ‘Kennis van het Nederlands zal op zoveel mogelijk manier worden aangemoedigd en gestimuleerd.'

Als het over veiligheid gaat, klink er strenge taal: ‘Er komt een nultolerantie voor alle vormen van geweld.'

Nieuw zwembad

Ondanks moeilijke budgettaire tijden, plant het stadsbestuur enkele opvallende investeringen: de heraanleg van de Vrijheid en de bouw van een nieuw zwembad.

Sociaal beleid

Op sociaal vlak herken je het rechten en plichtenverhaal van N-VA: ‘We willen mensen zoveel mogelijk kansen geven, maar hen ook activeren en responsabiliseren.'

De mandaten

Zoals bekend blijft Luc Dupont (CD&V) burgemeester. Eerste schepen wordt Jan Foulon (CD&V), voordien voorzitter van de gemeenteraad. Hij krijgt stadsontwikkeling, stedenbouw, woonbeleid financiën en lokaal sociaal beleid. Stemmenkanon Ignace Michaux (CD&V) wordt schepen van jeugd, city marketing, evenementen en vaderlandslievende verenigingen. Joris Vandenhoucke (CD&V) blijft schepen van cultuur en krijgt er sport, AGB en diversiteit bij.

Ook de kartelpartner van CD&V krijgt een schepen, Wouter Stockman . Hij neemt leefmilieu, duurzaamheid, mobiliteit en sociale economie voor zijn rekening.

Rudy Boudringhien (Liberale Unie) krijgt openbare werken en patrimonium. Na vier jaar neemt zijn jongere partijgenoot Tom Deputter het van hem over. Eenzelfde wisselscenario voor interne organisatie, personeel, lokale economie en toerisme. Daar start Agnes Van Crombrugge (CD&V) en neemt Brigitte Vanhoutte (N-VA) het na twee jaar over.

Wim Vandevelde (N-VA) tot slot, wordt voorzitter van het OCMW en verantwoordelijk voor het rustoord, de kindercrèche en het dienstencentrum.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio