Er moeten vier keer 100 bedden bijkomen

Bouw Hopperank na 25 jaar begonnen

Bouw Hopperank na 25 jaar begonnen

De gemeenteraadsleden en het OCMW zijn tevreden met de start van de werken. Foto: pvdb

Aalst/Erembodegem -

In 2014 moet het rusthuis Hopperank de deuren openen. De capaciteit stijgt van 54 naar 96 plaatsen. Daarmee wordt een dossier gerealiseerd dat al 26 jaar aansleept. Het OCMW krijgt 7 miljoen euro subsidie. Dat is de helft van de totale kostprijs.

OCMW-voorzitter Patrick De Smedt gebruikte een kraan voor grondwerken om de eerste steen van het rusthuis Hopperank te leggen. Maar het goede nieuws is wel dat er eindelijk kan worden gebouwd.

Rusthuis Hopperank is een dossier waarvan de eerste plannen dateren uit 1986. ‘Dit is de symbolische start. De bouw begint op 22 januari. Hopperank wordt een rusthuis waarvan de capaciteit wordt uitgebreid van 54 naar 96 plaatsen', aldus De Smedt.

‘Het rusthuis wordt een modern woonzorgcentrum. ‘Het totale prijskaartje bedraagt 13 miljoen euro. Daarvan wordt 7 miljoen gesubsidieerd. Er wordt gerekend op 500 werkdagen. Dat betekent dat het rusthuis dat gebouwd wordt door de Jan De Nul Group tegen 2014 open kan gaan', verklaart De Smedt.

Het ontwerp is het resultaat van een wedstrijd gewonnen door architectenbureau Arc&Teco. Het hele ontwerp moet het gebouw extra energievriendelijk maken. Het woonzorgcentrum is opgebouwd uit één centrale kern waaraan twee verschoven balkvolumes zijn gekoppeld. De centrale kern herbergt alle logistieke en ondersteunende functies.

Goed is ook dat in de kamers verschuifbare wanden zijn geïntegreerd zodat zowel de bewoner als het personeel de kamer op korte tijdspanne kan herinrichten volgens de behoefte van dat moment.

Maar vanuit het OCMW zijn nog andere projecten in de steigers gezet. ‘We zijn begonnen met een reeks van nieuwe projecten, als antwoord op de snel oprukkende vergrijzing. Het is de bedoeling om tot vier keer 100 bedden te komen, verspreid over het grondgebied.'

Het OCMW wil namelijk ook een nieuwbouw zetten op de site van het huidige Sint-Job-rusthuis en ook in Baardegem zijn er plannen voor een bijkomend woonzorgcentrum. Daar zou ruimte komen voor 85 bedden. Op Sint-Job wordt het huidige gebouw zelfs volledig vervangen door een nieuwbouw op dezelfde site. Ook het intergemeentelijke samenwerkingsverband Solva speelt een belangrijke rol in de bouwdossiers omdat personeel tot nu toe het hele project en de voorbereidingen ervan begeleidde.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio