Matthias Diependaele (N-VA) nieuwe fractieleider in Vlaams Parlement

Matthias Diependaele (N-VA) nieuwe fractieleider in Vlaams Parlement

Matthias Diependaele Foto: BELGA

Brussel -

Matthias Diependaele volgt Kris Van Dijck op als fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement. De wissel is gebaseerd op een ‘gezamenlijk voorstel' dat unaniem werd goedgekeurd door de fractie.

Van Dijck leidde de N-VA-fractie sinds 2009 en was ook tussen 2004 en 2007 al fractieleider. De 49-jarige Van Dijck geeft de fakkel nu door aan de 33-jarige Matthias Diependaele. De partij spreekt van een ‘wissel op de toekomst' die er is gekomen op basis van ‘een gezamenlijk voorstel van beide heren'.

Diependaele heeft een verleden in de jongerenwerking van de partij en was ook medewerker van Europees parlementslid Frieda Brepoels. In 2009 werd hij verkozen in het Vlaams Parlement. Hij reageert tevreden op zijn nieuwe functie. ‘Ik ben erg vereerd met het vertrouwen van de fractie. 2013 en 2014 worden belangrijke jaren in het Vlaams Parlement, maar ook voor onze partij', aldus Diependaele.

Over de rol van de N-VA-fractie op Vlaams niveau stelt hij dat ‘de grootte van de fractie is het resultaat van de verkiezingen van 2009'. ‘Je kan echter niet ontkennen dat de federale en lokale verkiezingen onze amplitude wat veranderd hebben, ook binnen die Vlaamse meerderheid. We zullen op een constructieve en loyale manier eigen accenten blijven leggen binnen die Vlaamse meerderheid', voegt hij er nog aan toe.

Kris Van Dijck krijgt nu de taak om de ‘lokale verankering van de partij verder vorm geven'. De partij kende bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen een grote groei op lokaal vlak. Van Dijck, die zelf veel ervaring heeft als schepen en burgemeester van Dessel, moet de lokale werking van mandatarissen gaan leiden. Daarnaast wil Van Dijck zich in het parlement ook meer gaan toeleggen op de onderwijsdossiers, zoals de hervorming van het secundair onderwijs.

Corrigeer

MEER NIEUWS