Bijna 80 jaar na de start

Doe-het-zelfzaak Standaert is failliet

Doe-het-zelfzaak Standaert is failliet

Standaert was niet enkel in Ledeberg een begrip. Foto: lva

Ledeberg -

De bekende doe-het-zelfzaak Standaert aan de Hoveniersstraat in Ledeberg is failliet. De uitbaters konden niet langer concurreren met ketens als Brico en Hubo en gooiden de handdoek in de ring. Negen mensen staan op straat.

De familie Standaert verkocht in 1933 voor het eerst werkmateriaal. Dat mondde in 1965 uit in de allereerste doe-het-zelfzaak van ons land. Bijna 80 jaar nadat de eerste houten plank over de toonbank ging, konden uitbaatsters Anne en Martine Standaert - ondertussen de derde generatie - niet anders dan de deuren van hun doe-het-zelfzaak definitief achter zich dichttrekken.

Standaert was een begrip in Ledeberg en omstreken. De zaak had steeds een uitgebreid assortiment aan onder meer houtsoorten, verf en werkmateriaal. De voorbije jaren kreeg het familiebedrijf echter steeds meer concurrentie van ketens als Brico en Hubo.

‘Logischerwijs ligt daar de oorzaak van het faillissement. Dat soort bedrijven kan in groep producten aankopen en dat kan een kleine zelfstandige helaas niet', geeft curator Geert Defreyne een verklaring voor de sluiting.

‘Het failliet is een zware klap voor mijn cliënten', gaat Defreyne verder. ‘Zij hebben de zaak overgenomen van hun vaders, die de zaak overnamen van hun moeder. Dat de winkel nu moet sluiten valt hen zeer zwaar.'

Toekomst

Wat de toekomst brengt is nog onduidelijk. ‘Maandag is het faillissement aangevraagd. Eventuele overnemers hebben zich nog niet gemeld, maar ik ga er eigenlijk van uit dat er geen doe-het-zelfzaak meer in de plaats zal komen. Wat dan wel? Daar is het nog te vroeg voor. Laat ons eerst alle onroerende goederen verkocht krijgen.'

Door het faillissement verliezen de negen werknemers van Standaert hun job.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio