Moet aansluiten bij groots project op Waalsekrook

Concertzaal onder Mahy

© fvv

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill werd door het Stadsontwikkelingsbedrijf (Ag Sob) gekozen voor de renovatie van het ‘Wintercircus' (gewezen garage Mahy) aan de Lammerstraat. Het vormt een team met de Gentse bureaus aNNO architecten en Maat. Onder de koepel komt een centraal binnenplein, met daaronder een concertzaal.

Karel Van Keymeulen

Het Gentse Wintercircus heeft een memorabele geschiedenis. Tussen 1894 en 1938 was het een circus met een overdekt binnenplein. Later bouwde Ghislain Mahy het om tot een garage en een plek voor zijn collectie oldtimers. Sinds de jaren negentig staat het gebouw leeg. Het Sob kocht het in 2004 voor twee miljoen euro.

Discussie

In Gent woedde toen nog een felle discussie over het wel of niet behouden van het gebouw. De voorstanders van behoud haalden het. Het Sob lanceerde een oproep om een visie over het Wintercircus uit te werken. Uit 19 architectenteams werden er eerst vijf gekozen. Een jury selecteerde nu Atelier Kempe Thill.

Dat bureau werd in Nederland in 2011 ‘Architect van het jaar'. Het bouwde al een Frans Liszt-concertzaal in Raiding, verbouwde deHarmonie in Antwerpen en maakt in Eupen van een voormalig sanatorium het parlement voor de Duitstalige gemeenschap.

‘De aanpak van het bureau getuigt van respect voor de geschiedenis van het gebouw. De ingrepen op het gebouw zijn minimaal, de flexibiliteit is groot, zodat er veel mogelijkheden zijn', zegt Sob-voorzitter Tom Balthazar.

De grote vraag was wat te doen met de leegte onder die enorme koepel. In de centrale binnenruimte worden drie doeken gehangen: een dubbele set van gordijnen rond het binnenplein en een centraal, ringvormig projectiescherm dat uit de nok naar beneden kan zakken. De doeken kunnen op diverse manieren worden gebruikt, voor projecties of om de ruimte af te schermen. De sfeer en de ruige charme van het gebouw blijven behouden.

Het bureau Atelier Kempe Thill plaatst de evenementenzaal (een concertzaal voor 400 mensen) onder het centraal binnenplein. De toegang is via de Platteberg en de Lammerstraat.

Tegen 2015 zou de renovatie klaar moeten zijn. Het Wintercircus maakt deel uit van een breder project Waalsekrook . Het Wintercircus zal aansluiten bij de nieuwe stadsbibliotheek die op de Waalsekrook moet verrijzen en waar ook Iminds en een centrum voor Nieuwe Media onderdak vinden.

Ministers

iCubes, een bedrijvencentrum voor startende ICT-bedrijven en de Luisterpuntbibliotheek zullen er naast twee horecazaken onderdak vinden. Het Vlaams Instituut voor de Archivering en Ontsluiting van het Audiovisueel Erfgoed (Viaa) zal er zijn intrek nemen. Ingrid Lieten, minister van Media en Innovatie, en Joke Schauvliege, minister van Cultuur, maakten uitgerekend gisteren 11,8 miljoen euro vrij voor de werking en infrastructuur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie