Exclusieve ruimte wordt opnieuw betrokken bij culturele evenementen

Het Koninklijk Salon in Brussel-Centraal: een verloren parel

Tegenwoordig worden er theatervoorstellingen gegeven in het salon. Foto: rdb

Brussel -

U en ik wandelen er in alle haast voorbij, maar in het Centraal Station is al zestig jaar een Koninklijk Salon gelegen. Na een jarenlange leegstand wordt het dankzij theaterstukken en andere culturele evenementen opnieuw opengesteld aan het publiek.

Aan het wafelkraam net onder de grote lokettenzaal van het Centraal Station zit een dame nietsvermoedend van haar Brusselse wafel te smullen. Duizenden pendelaars sloffen, stappen of spurten richting perron om hun trein nog te halen. Kortom; niemand heeft oog voor de twee grote bruine deuren net naast het wafelkraam. Daarboven de leeuw, die het koninklijk symbool moet voorstellen, en het opschrift ‘L'union fait la force'.

Achter deze deuren schuilt al sinds 1952 het Koninklijk Salon, samen met de stationsopening ingehuldigd door Koning Boudewijn.

‘Destijds was het principe dat de koning nooit hoefde te wachten', vertelt Marc De Grove (56), station manager van Brussel-Centraal. ‘En dus werd deze ruimte in het leven geroepen. Jammer genoeg hebben we de koning hier, op de inhuldiging na, nooit meer gezien. Jarenlang heeft deze ruimte eigenlijk stof zitten vergaren. Tijdens de renovatie van het station (2000 tot 2008) zat de architect hier met zijn plannen aan tafel. Daarvoor behoort alles tot het duistere verleden.'

Bezoek dat nooit kwam

Tot nu. De deuren zwaaien open en een twintigtal reizigers worden meegenomen door de marmeren gang.

Eenmaal door de tweede deur ontdek je het salon, niet meer dan een zaal met een grote tafel, koninklijke stoelen ( de B staat voor Boudewijn en niet voor België, red. ) en zetels. Allemaal ongeveer vijftien jaar geleden opnieuw overtrokken door modegoeroe Delvaux. Vroeger hingen er ook schilderijen, maar die zijn weggehaald uit veiligheid. Twee jongedames komen tevoorschijn en iedereen neemt plaats in de koninklijke zetels.

Een kwartier lang worden we meegenomen naar het leven van twee dienstmeisjes die in spanning wachtten tot het koninklijk bezoek arriveerde. Maar dat bezoek vond dus nooit plaats.

Na het stukje ontspanning piepen we nog snel in de verborgen ruimtes. Tot onze grote verbazing is er zelfs een kleine badkamer in het salon en een tweede in- en uitgang die uitgeeft tegenover de Ravensteingalerij. Uiteraard mag ook een lift, met een bladgoudlaagje, niet ontbreken.

‘Zo'n vijf jaar geleden zijn we eigenlijk gestart met deze ruimte opnieuw te betrekken in het station', gaat De Grove veder. ‘Gidswandelingen, lezingen, maar dus ook theaterstukjes worden hier georganiseerd om de reizigers ook eens kennis te laten maken met deze verloren ruimte. Wij zijn sinds 2007 ook eigenaar geworden van het salon. Maar in het contract staat wel dat de koninklijke familie deze ruimte ten allen tijde opnieuw kan opeisen.'

Vroeger huisde er ook een dergelijk salon in de stations van Brussel-Zuid en Brussel-Noord. ‘Maar in het noordstation werd een deel per ongeluk afgebroken tijdens de renovatiewerken. Daarom werd besloten alles neer te halen. In het zuidstation bestaat de ruimte nog, maar wordt ze gebruikt als vergaderlokaal. Het salon in Brussel-Centraal is wel al sinds 1995 geklasseerd.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio