Bewoners geëvacueerd na barsten in huizen

© mma

© mma

© mma

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De ellende door de rioleringswerken in Steenkerke houdt maar niet op. Nu zijn enkele woningen en de school getroffen door barsten en scheuren. De bewoners werden geëvacueerd naar vakantiehoeve Blauwhof.

Mark Maes

De woning aan de Haenestraat 6 in Steenkerke is er het ergst aan toe. ‘Het is een vakantieverblijf, zonder vaste bewoning', zegt een overbuur zondag. ‘Toen vakantiegangers zaterdagavond wilden binnen gaan, kregen ze de deur niet open. Ze moesten de boel wat forceren en merkten dan al die barsten en scheuren in de muren van de gang.' Ook in een slaapkamer is er een muur die serieus gebarsten is. De keldervloer en -muren bleven evenmin gespaard. Door de vloer borrelde water naar boven.

De brandweer, de politie en de technische dienst van Veurne inspecteerden het gebouw en besloten dat het risico te groot was om er te overnachten. De vakantiegangers vonden een onderkomen in vakantiehoeve Blauwhof. De garage van de woning met het nummer 4, waarvan de bewoners bij familie gingen slapen, en de gemeenteschool liepen eveneens schade op. ‘Er zijn muren en vloeren gebarsten maar hoe zwaar de schade is, kan ik ook niet zeggen. Het is afwachten', aldus schooldirectrice Linda Lermytte zondagmorgen.

In de Haenestraat zijn momenteel rioleringswerken aan de gang in het kader van de dorpskernvernieuwing. Voor de woningen werden onlangs diepe kuilen gegraven en op sommige plaatsen is beton gestort om de stabiliteit van de grond te verbeteren. De werken liggen nu wel stil tot begin januari. ‘Zulke werken mag je niet in de winter uitvoeren', aldus de overbuur. ‘Ze zijn er in november mee begonnen. Natuurlijk speelt het slechte weer hierin een rol.'

Vandaag komt er een stabiliteitsexpert. Indien nodig zullen de woningen gestut worden. ‘Een landmeter gaat na of de gebouwen verder verschuiven. Daarvan zal afhangen of ze wel of niet weer bewoond mogen worden. Maandag zitten experts van de stad, het studiebureau en Aquafin rond de tafel. Naar de echte oorzaak van de problemen is het nog raden', aldus toekomstig burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) en schepen van openbare werken Anne Dequidt (CD&V). Zij kwamen zaterdagavond de ellende bekijken. ‘Wellicht gaat het om een combinatie van weer, werken en wegen.'

Het is de derde keer dat de dorpskernvernieuwing in Steenkerke overlast voor de bewoners veroorzaakt. Afgelopen zomer werden de werken even onderbroken, nadat een kabel werd ontdekt die noodzakelijk was voor de doorstraling van de beelden voor de Olympische Spelen. En begin december zaten de inwoners van de Haenestraat een halve week zonder telefoon en internet toen een arbeider met zijn kraan de Belgacomkabel had stuk getrokken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus