Vlaamse zakenlui versteld door opmerkelijke ontvangst in Brazzaville

N-VA-ambassadeur weigert Frans te spreken tijdens Congolese handelsmissie

N-VA-ambassadeur weigert Frans te spreken tijdens Congolese handelsmissie

Jan De Bruyne is al jaren Belgische ambassadeur in Afrika. Nooit voorheen zijn er klachten over hem geweest.

Buitenlandse Zaken voert een onderzoek naar Jan De Bruyne, de Belgische ambassadeur in Congo-Brazzaville. Tijdens een ontvangst van zakenlui pronkte hij ermee dat hij de eerste N-VA-ambassadeur van het land is. Bovendien vertikte hij het een woord Frans te spreken.

Tijdens een verwelkoming van Belgische zakenlui in Congo-Brazzaville heeft de Belgische ambassadeur Jan De Bruyne zich opmerkelijk gedragen. In zijn toespraak deed de N-VA-gezinde De Bruyne enkele gevatte uitspraken over Congo en zijn president. Bovendien weigerde de man Frans te spreken.

Nogal wat zakenlui zijn niet te spreken over die uitlatingen van De Bruyne. Zo ook Anissa Temsamani. De vroegere SP.A-politica reist tegenwoordig voor het bedrijf Waterleau de halve wereld af om de waterzuiveringsprojecten van het Leuvense bedrijf te promoten. Zij was erbij op de bewuste handelszending die voor zo veel heisa zorgde.

De missie ging uit van het Vlaamse kantoor voor buitenlandse handel FIT, maar ook de Waalse en Brusselse agentschappen waren er vertegenwoordigd met enkele zakenlui. ‘Het is toch veel gemakkelijker om op zo'n moment een taal te spreken die iedereen verstaat', vindt Temsamani. ‘Er waren zelfs Grieken in het gezelschap en toch sprak Jan De Bruyne alleen maar Nederlands.'

Ook met de inhoud van zijn toespraak gaf hij aanstoot: blijkbaar wees De Bruyne erop dat het regime toch wel behoorlijk corrupt is, terwijl de president er meer dan één vrouw op nahoudt. Nu zijn dat wel dingen die zakenlui behoren te weten, maar die gewoonlijk niet in een openlijke verwelkoming vermeld worden.

Tijdens de receptie achteraf pronkte De Bruyne er tegen Temsamani ook nog mee dat hij de eerste N-VA-ambassadeur van ons land is. ‘Heeft hij dat ook tegen anderen gezegd? En heeft dat voor de heisa gezorgd?'

Onderzoek

Buitenlandse Zaken heeft alvast een onderzoek gestart naar het gedrag van De Bruyne, meldt woordvoerder Michel Malherbe. Hij wil zich niet over de feiten uitspreken, maar geeft wel toe dat het gebruikelijk is dat een ambassadeur ervoor zorgt dat hij een taal kiest die geen aanstoot geeft. Opmerkingen over corrupte regimes worden doorgaans ook wat discreter verstrekt.

‘Elke diplomaat heeft recht op zijn persoonlijke politieke overtuiging', zegt Malherbe nog. Maar in de uitoefening van zijn functie laat hij daar beter niet te veel van merken.

Jan De Bruyne is nochtans gepokt en gemazeld in de diplomatie. Zijn vader was Hector De Bruyne, ooit voor de Volksunie minister van Buitenlandse Handel. Zelf was hij eerder onder meer in Kampala (Oeganda) en Yaoundé (Kameroen) op post. Nooit voorheen hebben er klachten over hem de media gehaald.

Corrigeer

NIEUWS