Organisatie verwacht zondag meer dan 15.000 supporters

Stormloop voor Diegemse avondcross

Vrijwilligers moeten de houten palen voor de derde keer op rij opnieuw in de grond slaan. Foto: ddl

DIEGEM -

De cyclocross in Diegem barst uit haar voegen. Wielerclub Sint-Anna-Vooruit-Diegem verwacht een nieuw recordaantal supporters voor de avondcross op 30 december. De organisatie is voorbereid op meer dan 15.000 supporters.

De voorbereidingen voor de 38ste avondcross door het centrum van Diegem verliepen dit jaar niet van een leien dakje. Vandalen gooiden meermaals roet in het eten, maar voorzitter van wielerclub Sint-Anna-Vooruit-Diegem - die eveneens instaat voor de organisatie van de veldrit - laat zich niet uit zijn lood slaan.

Dat mag ook niet aan de vooravond van een van de belangrijkste evenementen in de regio. Ieder jaar zakken meer dan 10.000 wielrennerfans af naar het centrum om het kruin van de cyclocrossers bij zonsondergang door de straten van Diegem te zien crossen.

‘We kunnen de moed niet laten zakken, want zondagavond staan hier meer dan 15.000 supporters op post', klinkt het bij voorzitter Bosschaerts. ‘We zullen de volgende dagen dus hard moeten doorwerken. Maar dankzij de steun van de gemeente en 381 vrijwilligers stevenen we ongetwijfeld weer af op een succesverhaal.'

Bosschaerts verwacht een mooie koers. ‘Het zal redelijk warm zijn en dat is aangenaam voor crossers en supporters. Het wordt een snelle cross met enkele verraderlijke punten. Door de vele regenbuien zullen er enkele drassige stukken aan de crossers worden voorgeschoteld. Ik denk dat het een tweestrijd zal worden tussen Nys en Stybar. Maar schrijf Albert en Pauwels zeker niet te vroeg af.'

Wie het ook wordt, de sfeer zal er ongetwijfeld goed inzitten met meer dan 15.000 supporters in het dorpscentrum. ‘Het succes voor deze cross is te danken aan twee unieke ingrediënten. De cross vindt 's avonds plaats en gaat dwars door het centrum. Dat wordt wel gesmaakt bij het publiek. Ieder jaar lokken we meer supporters. Dit jaar waren de VIP-tickets in een mum van tijd uitverkocht. We verwachten 1.000 tot 2.000 supporters meer dan vorig jaar en zullen daardoor de magische kaap van 15.000 wielerfanaten overschrijden. Daarmee hebben we onze limiet bereikt, denk ik. De koers barst echt uit haar voegen. Het centrum van Diegem kan niet veel extra supporters ontvangen', vertelt Bosschaerts voort.

Verhuis niet aan de orde

Toch denkt de voorzitter er niet aan om uit te wijken naar een andere locatie. ‘Deze cross is gebonden aan Diegem. Als de cross hier zou verdwijnen, dan stop ik. Wij doen dit vrijwillig en houden er geen cent aan over.'

De cross in Diegem start om 13 uur met de dames, om 14 uur rijden de internationale junioren en om 15.30 uur volgende de internationale beloften. Om 16.30 uur volgt een optreden van Paul Severs in de sfeertent in de Kosterstaat en om 17.30 uur starten de profs in de 31ste Hansgrohe Superprestige.

De cross is live te zien op Vier.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio