Wet legt kader vast van Gents initiatief voor hele land

‘Snel werk maken van extra fietsstraten'

‘Snel werk maken van extra fietsstraten'

Coupure Links is als nieuwe fietsstraat opgenomen in het bestuursakkoord. Foto: fvv

GENT -

Sinds gisteren geldt de wet die fietsers voorrang geeft op de auto in fietsstraten. Het initiatief groeide in Gent, aan de Visserij en aan de Trekweg, maar kan nu dus landelijk groeien. In Gent zullen er ook fietsstraten bijkomen, zegt de nieuwe schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). ‘Ze passen in de visie van het nieuwe bestuur om fietsen in Gent comfortabeler te maken.'

In de fietsstraten worden rollen omgedraaid: de auto is er te gast, de fietser wordt er beter beschermd. De maximum toegelaten snelheid bedraagt er 30 kilometer per uur en auto's mogen fietsers niet inhalen. Gent was in ons land pionier met de fietsstraten. In 2011 werden de Trekweg in Mariakerke en de Visserij uitgeroepen tot fietsstraat. Een rode verflaag in het midden van de weg maakt het speciale statuut duidelijk.

Nu de wet op fietsstraten in voege is, kunnen er nieuwe straten op deze manier ingericht worden. Het nieuwe stadsbestuur maakte al in het bestuursakkoord duidelijk dat het deze weg wil aanslaan. ‘Het is in het algemeen onze bedoeling om Gent fietsbaarder te maken. Nieuwe fietsstraten maken deel uit van die strategie', aldus Filip Watteeuw (Groen), de nieuwe schepen voor Mobiliteit.

Coupure Links

‘Ik wil zo snel mogelijk een lijst kunnen voorleggen aan het college met straten die in aanmerking kunnen komen om te worden omgevormd tot fietsstraat. Natuurlijk moet daarbij straat per straat bekeken worden of die wijziging mogelijk is en wat er moet gebeuren. Daarbij zullen we ook met partners als De Lijn moeten overleggen wat de effecten zijn van een wijziging naar fietsstraat.'

Een straat die met naam genoemd wordt in het bestuursakkoord om omgevormd te worden, is Coupure Links. Alleen plaatselijk verkeer zal er nog met de auto in mogen. Een situatie die eigenlijk een beetje uit noodzaak ingegeven wordt. ‘Bij momenten is het zo druk op het fietspad dat er gevaarlijke toestanden ontstaan voor de fietsers', zegt Watteeuw. Ook wil het stadsbestuur verder nog werk maken van snelfietspaden voor langere verbindingen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio