Oscar Coulembier in bloemetjes gezet

Oudste man van België viert 107de verjaardag

Oudste man van België viert 107de verjaardag

Oscar samen met zijn dochter Dedee en enkele personeelsleden van Huize Zonnelied, die hem de beste zorgen toedienen. Foto: pli

Ieper -

Oscar Coulembier heeft gisteren zijn 107de verjaardag gevierd. Hij verjaart pas op 31 december, maar werd nu al in de bloemetjes gezet. Sinds 21 maart van dit jaar is hij de oudste man van Vlaanderen en België.

Oscar vierde zijn verjaardag samen met zijn familie en de andere bewoners van RVT Huize Zonnelied, waar hij al jaren woont en met de beste zorgen omringd wordt. ‘Papa babbelt nog veel. Hij hoort graag muziek en zit graag in de ambiance. Hij ziet ook graag kinderen. Toen vorige week een lagere school op bezoek was in Huize Zonnelied, genoot Oscar met volle teugen', zegt dochter Dedee, die er ook al 78 is.

Oscar werd op 31 december 1905 geboren in Saint-Hubert als tweede zoon in een gezin met vijf kinderen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam hij met zijn oudere broer Henri in een tak van de kloosterorde Zusters van de Heilige Familie in Sarcelles terecht. Daarna ging het gezin Coulembier in Veurne wonen. In 1920 startte Jules, de vader van Oscar een bierhandel aan de Meenseweg in Ieper.

Oscar begon een drank- en tabakswinkel in 1928, die hij uitbaatte samen met zijn echtgenote Ivonne Decan. Samen kreeg het koppel vier kinderen: Hélène, Dedee, Ivan en Jan. In 1936 nam Oscar de zaak van zijn vader over. Toen zijn vrouw met gezondheidsproblemen te kampen had, liet Oscar de zaak over aan zijn jongste zoon Jan. Ivonne overleed toen ze 80 was. Oscar woonde daarna nog zeven jaar alleen in zijn huis in de Oude Houtmarktstraat. Hij kon goed zijn eigen potje koken en besteedde veel tijd aan zijn collectie munten. Later werd hij een verwoede postzegelverzamelaar.

In 1995 nam Oscar zijn intrek in RVT Huize Zonnelied waar hij tot op vandaag een graag geziene bewoner is. De oudste man van België drinkt nog altijd graag een witbiertje. ‘Papa is soms wat verward, maar hij neemt nog altijd met plezier deel aan de activiteiten die hier in Huize Zonnelied georganiseerd worden. Hij vertelt niet meer, maar hij geniet er duidelijk van. Hij is welgezind van nature. Al kan hij ook soms nog boos zijn. Hij heeft zijn vaste structuur en houdt zich daar strikt aan. Zo heeft hij zijn vaste plaats aan tafel en daar moet dan niemand anders gaan zitten', zegt Dedee.

Dit jaar is Oscar nog mee gaan picknicken aan het eilandje. Hij vond het ook prima om nog eens uit te gaan eten. Recent bezocht hij nog met veel enthousiasme de kerststallententoonstelling in de kerk van Voormezele. Gelukkige verjaardag, Oscar!

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio