Whiskyfilm valt in de prijzen in Verenigde Staten
© fvv
Mellenaar Olav Verhoeven heeft op het Food Film Festival van Chicago een award gekregen voor zijn documentaire over whisky. ‘Onze film wordt enorm goed onthaald in het buitenland.'
‘Whisky is de laatste jaren zeer populair bij jongeren. En vooral de turfwhisky's doen het goed.' Daarom trok filmmaker Olav Verhoeven, die het Gentse onafhankelijke productiehuis P-O-K oprichtte, in 2010 naar het Schotse eiland Islay. Daar wordt de crème de la crème van de turfwhisky's gemaakt en Verhoeven draaide er een documentaire over de godendrank.
Het resultaat WHISKY: The Islay Edition , heeft nu de hoofdprijs weggekaapt op het Food Film Festival van Chicago. ‘Foodfestivals zijn hier nog niet zo bekend, maar het is een opkomend fenomeen in de VS en in sommige Europese landen. Het is een combinatie van eten en film. Wat je ziet, krijg je ook op je bord geserveerd', vertelt Verhoeven, die zeer blij is met zijn prijs. ‘Het is een enorme erkenning dat onze film het zo goed doet in het buitenland. Want naast Amerika, komt er ook goede respons uit Polen en Canada, waar onze documentaire op een prestigieuze zender wordt uitgezonden.'
Die eer is het enige wat Verhoeven wint, want aan de award hangt geen geldprijs vast. ‘Dat is natuurlijk jammer voor iemand die films op eigen kosten maakt. Maar doordat we nog steeds vooral commercieel werk maken binnen P-O-K, kan ik daarnaast mijn eigen projecten blijven maken. Ik heb die creatieve vrijheid nodig.'
Voor zijn whisky-avontuur maakte hij al een film over karpers en nu is hij bezig met The Underwater Pixelguide : een film over onderwaterfotografie en -videografie. Die film komt eind februari uit. ‘Voor de film werken we samen met de bekende videograaf Danny Van Belle en onderwaterfotografen Filip Staes en Luc Eeckhaut. Onderwaterfotografie lijkt een nichemarkt, maar onze doelgroep is groot. Elk jaar halen meer dan 500.000 mensen een duikbrevet. Ook deze keer zullen we dus internationaal gaan met onze film.'