Franse rijkentaks verworpen, regering past voorstel aan

Franse rijkentaks verworpen, regering past voorstel aan

President François Hollande Foto: AP

De Franse socialistische regering gaat een nieuw voorstel indienen om inkomens boven het miljoen te belasten aan 75 procent. Het vorige plan voor de rijkentaks is door het Franse Grondwettelijke Hof verworpen, maar de regering zal rekening houden met de bezwaren.

Er was al heel wat om te doen - enkele rijke Fransen kozen ervoor om naar België te verhuizen - maar de Franse Grondwettelijke Raad, de hoogste juridische instantie van Frankrijk, besloot zaterdag toch om de zogenaamde rijkentaks te verwerpen. 

Om haar begroting voor 2013 op punt te krijgen, had de Franse regering een controversiële belasting van 75 procent opgelegd op inkomens boven 1 miljoen euro. De maatregel gold als een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van François Hollande, die in mei president van Frankrijk werd. Op 1 januari zou de regel in voege treden.

Maar de Grondwettelijk Raad steekt daar nu een stokje voor. Het oordeelt dat de maatregel oneerlijk en ongrondwettelijk is. Het was de UMP van voormalig president Nicolas Sarkozy die de Grondwettelijke Raad om een oordeel had gevraagd.

De Raad had er met name moeite mee dat de belasting werd opgelegd per persoon, en niet per huishouden. Stel dat binnen een huishouden twee personen jaarlijks elk 900.000 euro verdienen, dan ontsnappen deze aan de hoge belastingsvoet. Een huishouden waar bijvoorbeeld een iemand 1,2 miljoen euro verdient en een ander helemaal niets, moet dan wel extra betalen. Een schending van het gelijkheidsbeginsel voor belastingplichtigen, stelt de rechtbank.

Voorstel wordt aangepast

In een reactie zegt de Franse eerste minister Jean-Marc Ayrault dat de regering 'akte neemt' van de beslissing van de rechtbank en voor de belasting van 75 procent 'een nieuw voorstel zal presenteren dat in lijn ligt met de principes die de Grondwettelijke Raad oplegt'. Het aangepaste voorstel zal deel uitmaken van de volgende begrotingswet.

Sinds de rijkentaks werd goedgekeurd in Frankrijk hebben twee rijke Fransen aangekondigd dat ze naar België verhuizen. Het gaat om zakenman Bernard Arnault, de rijkste Fransman, en om acteur Gérard Depardieu.

Peulschil

De rijkentaks, die in eerste instantie twee jaar van kracht zou zijn, had de Franse staat ongeveer 210 miljoen euro extra moeten opleveren. Zowat 1.500 rijken hadden elk gemiddeld 140 000 euro moeten betalen.

Op een begroting van vele miljarden ging het meer om een symbolische dan om een belangrijke fiscale maatregel. 'De annulering brengt het begrotingsevenwicht niet in gevaar', luidde het zaterdag dan ook in regeringskringen. Er zijn dus geen noodingrepen nodig, klinkt het.

De Franse oppositie haalde zaterdag wel zwaar uit naar de regering-Hollande. Voormalig premier François Fillon meent dat Hollande nu gesanctioneerd wordt voor zijn 'beleid van fiscale bestraffing' en voor zijn 'demagogie'. Hij wees er ook op dat het beleid van de nieuwe president Frankrijk in een recessie dreigt te duwen.

Corrigeer

NIEUWS