Etienne Schouppe nieuwe voorzitter CD&V

Etienne Schouppe nieuwe voorzitter CD&V
BRUSSEL - Etienne Schouppe wordt de nieuwe voorzitter van CD&V. Jo Vandeurzen draagt hem voor als zijn vervanger, nu Vandeurzen overstapt naar de interimregering onder Guy Verhofstadt. Schouppe wordt slechts tijdelijk voorzitter.
Schouppe was de jongste jaren politiek secretaris en één van de sterke mannen bij de Vlaamse christen-democraten. De voormalige baas van de Belgische Spoorwegen zal het voorzitterschap slechts tijdelijk op zich nemen.

Volgens de statuten van CD&V zou een voorzitter die minister wordt tijdelijk vervangen worden door een ondervoorzitter. CD&V telt er zo twee, met name Wouter Beke en Cathy Berx.

Maar in onderling overleg is besloten om de partijleiding tijdelijk over te laten aan Etienne Schouppe.

Wanneer Verhofstadt III plaats ruimt voor een 'definitieve regering', organiseert de CD&V voorzittersverkiezingen. Het is niet bekend of Schouppe zich dan kandidaat zal stellen.

Vandeurzen zal Schouppe vanavond officieel voordragen als zijn opvolger ad interim tijdens het partijcongres van CD&V. Daar zal aan de partij de goedkeuring gevraagd worden om deel te nemen aan Verhofstadt III.

Fabeltjes

Schouppe reageerde vanmorgen niet verbaasd op de geruchten. 'Het zou inderdaad kunnen dat dat gebeurt', zei hij in een interview op Radio 1.

Dat de keuze op hem zou vallen, is volgens Schouppe zelf niet zo verrassend. 'Ik ben de laatste jaren nauw betrokken geweest bij het bepalen van de lijn die de partij moet volgen. Ik zou die constante dan ook kunnen bewaken.'

Dat Schouppe als partijvoorzitter nauw zal moeten samenwerken met de Open VLD van Guy Verhofstadt, vormt volgens hemzelf geen probleem. 'Ik stel vast dat er eigenaardige fabeltjes de ronde doen. Ik heb geen persoonlijk probleem met Verhofstadt', aldus Schouppe.

Schouppe werd tijdens de paars-groene regering Verhofstadt I aan de kant geschoven als baas van de NMBS. 'Het was voornamelijk mevrouw Durant die me destijds het bloed onder de nagels uithaalde', nog volgens de CD&V'er.

Fractieleider

De partij moet ook een nieuwe kamerfractieleider kiezen als opvolger van Pieter De Crem die minister van Defensie wordt. De namen van Servais Verherstraeten en Hendrik Bogaert worden daarbij genoemd.

Corrigeer

MEER NIEUWS