Duivenkampioen viert honderdste verjaardag

Duivenkampioen viert honderdste verjaardag

Flor, Magda (rechts), Kristin en haar twee kinderen. Foto: lvl

Duffel -

Flor Bogaerts van de maalderij annex café in de Mijlstraat in Duffel is honderd jaar geworden. De grote duivenkampioen trok nog maar vijf jaar geleden voor het laatst naar het lokaal.

‘Ooit moet je er eens mee stoppen', zegt hij gelaten. En dan weer met een fiere klank in zijn stem: ‘Van 1954 tot 1995 was ik jaar na jaar kampioen. Ik moest wel stoppen, want ik had geen plaats meer om mijn bekers te zetten. Maar in mijn moestuin werken, dat doe ik nog alle dagen. Ik moet nu eenmaal bezig zijn.'

Het scheelde nochtans geen haar of Flor overleefde zijn 76ste verjaardag niet.

‘In de kerk kreeg hij plots een hartstilstand', zegt zijn dochter Magda (66). Sindsdien heeft hij een pacemaker.'

Flor werd geboren op de ouderlijke boerderij. Die stond vlak naast het huis waar hij nu woont. Vanaf zijn 14de bleef hij thuis om te helpen op de boerderij en soms eens met zijn oom-paardenkoopman in Wallonië veulens te gaan ophalen. Daar leerde hij een mondje Frans. Dat kwam hem goed van pas toen hij op 24-jarige leeftijd de maalderij kocht en graan ging inkopen bij onze zuiderburen. Hij was toen al getrouwd met Lin Van Hooff, de moeder van zijn twee kinderen, met wie hij tot drie jaar geleden gelukkig zou samenwonen.

‘In het café aan de maalderij hebben we lol beleefd', zegt Flor. ‘Alle feesten van Duffel-Mijlstraat vonden daar plaats. Trouw- en rouwfeesten, communies, fuiven van verenigingen, er mocht niets gebeuren of het was in ons café te doen. Elke zaterdag kwam er ook een kapper en alle boeren uit de buurt stonden daar voor aan te schuiven.'

Dochter Magda en kleindochter Kristin helpen Flor in zijn beste pak om naar het feest te gaan. ‘We hadden al een kleine receptie met de buren', zegt Magda. ‘Die hebben de voortuin prachtig versierd en kwamen op de idee om die molen hier te plaatsen.' Daarna volgde het feest met zijn vier kleinkinderen en acht achterkleinkinderen en waar heel toepasselijk 100 genodigden zullen zijn.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio