Gent heeft nieuw bestuur: SP.A, Groen en OpenVLD

Termont II met enig geduld gestart

Foto: Frederiek Vande Velde

GENT - Het is officieel. Sinds woensdagavond wordt Gent voor het eerst in de geschiedenis bestuurd door een coalitie van SP.A, Groen en Open VLD. Burgemeester Termont en het nieuwe schepencollege legden samen met de andere gemeenteraadsleden vlotjes de eed af. Maar voor de verkiezing van de OCMW-raad was wat meer geduld nodig.

Het nieuwe schepencollege - met naast Daniël Termont vijf socialisten, drie groenen en drie blauwen - is sinds woensdagavond een feit. Hoewel ze samen naar de kiezer trokken houden SP.A en Groen wel elk hun eigen fractie in de gemeenteraad.

SP.A is met voorsprong de grootste fractie, voor Groen. Open VLD en N-VA hebben elk negen zetels. Het nieuwe stadsbestuur heeft met 35 zetels een erg comfortabele meerderheid.

De nieuwe gemeenteraad telt 21 nieuwe namen tegenover de vorige legislatuur, vooral N-VA’ers (met onder andere Siegfried Bracke en Guido Meersschaut) en groenen. De persaandacht en een honderdtal toeschouwers die de zitting volgden op een groot scherm in de Pacificatiezaal, zorgden vooral bij de nieuwe raadsleden zichtbaar voor zenuwachtigheid.

De eedaflegging verliep gisterenavond zo goed als rimpelloos. Kersvers N-VA-raadslid Matthias Storme moest wel zijn eedaflegging even overdoen omdat hij een woord uit de formule verwisselde.

Kraantjeswater

Low Impact Man Steven Vromman (Groen) stal meteen de show en maakte zijn reputatie waar door met een kan kraantjeswater rond te lopen in de gemeenteraadszaal en met een thermometer de temperatuur in de raadszaal te monitoren. 25 graden, zo bleek.

Iets minder vlot ging de verkiezing van vijftien OCMW-raadsleden. Het stemproces nam bijna twee uur in beslag. Acht stembrieven voor elk van de 51 gemeenteraadsleden moesten stuk voor stuk met de hand geteld worden.

Omdat er enkele stemmen verloren leken, moest de stemmen daarna nog eens herteld worden. Met de hand natuurlijk. Uiteindelijk raakten onder andere Carl De Decker (Open VLD), Jurgen Bockstaele (SP.A) en Chantal Sysmans (CD&V) verkozen.

Ook Evita Willaert (Groen), die twee uur eerder nog de eed aflegde als gemeenteraadslid, raakte verkozen in de OCMW-raad. Willaert gaat haar zetel in de gemeenteraad opgeven aan eerste opvolger van de SP.A-Groen-lijst Astrid De Bruycker (SP.A). SP.A landt daardoor op zestien zetels, Groen op tien.

Een overzicht van alle 51 gemeenteraadsleden van Gent.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio