Jorge Zorreguieta (84) opnieuw beschuldigd van betrokkenheid bij verdwijningen

‘Vader van Maxima was steunpilaar van moorddadig regime'

‘Vader van Maxima was steunpilaar van moorddadig regime'

De beschuldigingen aan het adres van Jorge Zorreguieta (uiterst links) kunnen zijn aanwezigheid op de kroning van prins Willem-Alexander (uiterst rechts) in de weg staan.

Foto: ig

In Argentinië hebben slachtoffers van de militaire dictatuur opnieuw aangifte gedaan tegen Jorge Zorreguieta (84). De vader van de Nederlandse kroonprinses Maxima was destijds landbouwminister en zou betrokken zijn geweest bij de verdwijning van tegenstanders van dictator Videla.

Jorge Zorreguieta komt op zijn oude dag opnieuw flink in de problemen. Tijdens de militaire dictatuur van Jorge Videla in Argentinië – van 1976 tot 1983 – was hij minister van Landbouw. De vader van Maxima moet dus op de hoogte geweest zijn van de verdwijning van verschillende werknemers van het landbouwinstituut, zeggen de nabestaanden van de slachtoffers. Dus vragen ze de onderzoeksrechter om een nieuw strafrechtelijk onderzoek naar de man te starten.

Ook in Nederland werd eind vorig jaar aangifte gedaan tegen Zorreguieta. Negen Argentijnse slachtoffers vroegen het Nederlandse parlement en het Openbaar Ministerie een onderzoek te beginnen tegen de oud-politicus voor zijn aandeel in hun eigen mishandeling of in de verdwijning van hun familieleden. Die klacht kwam er op basis van informatie die in Argentinië werd verzameld door de Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden van de Nederlandse onderzoeksjournalist Arnold Karskens. Die spoorde eerder al de beruchte Nederlandse SS'er en oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber op en zette daarna zijn tanden in het dossier-Zorreguieta.

‘Niet op de hoogte'

‘Die man moet nu eindelijk eens open kaart spelen', zegt Arnold Karskens. ‘Jorge Zorreguieta was een steunpilaar van de militaire junta, een criminele organisatie met meer dan 12.000 doden op haar geweten. Altijd heeft hij ontkend dat hij op de hoogte was van de wandaden van het regime. Maar als dat zo was, dan moet hij zowat de enige Argentijn zijn geweest die van niets wist.'

‘Nog elke dag duiken mensen op die op zoek zijn naar hun moeder, vader, zoon of dochter', vertelt Karskens. ‘En ook op het ministerie van Landbouw van Zorreguieta verdwenen tal van tegenstanders van het regime. Daar waren hoge militairen op het ministerie verantwoordelijk voor, mensen met wie Zorreguieta dagelijks overleg pleegde. Dan kun je niet zeggen dat geen verantwoordelijkheid draagt. Jorge Zorreguieta liegt. Meer zelfs, hij maakt zich nu nog altijd schuldig. Want nog steeds wil hij niet zeggen wat er gebeurd is met de mensen die destijds verdwenen.'

Niet aanwezig bij troonopvolging

De zaak-Zorreguieta wordt ook bij onze Noorderburen kort opgevolgd. De kans dat de man Nederland binnenmag wanneer Willem-Alexander tot koning gekroond wordt – en zijn dochter dus tot koningin – wordt nu wel heel erg klein.

Eerder was Jorge Zorreguieta niet welkom op het huwelijk van het paar. Bij privé-aangelegenheden, zoals de doopfeesten van zijn kleinkinderen, was hij er wel bij. ‘En dat kan je Maxima en Willem-Alexander niet eens kwalijk nemen', vindt Karskens. ‘Zij zijn niet verantwoordelijk voor de daden van vader Zorreguieta. Er zou pas een probleem ontstaan wanneer hij beschermd zou worden door de Nederlandse regering of door het koningshuis.'

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees